Spring naar inhoud

Zo kwam ons verhaal met dagboeken van de Verenigde Naties tot stand

Zeventien VN-medewerkers die in twaalf landen bij dertien verschillende VN-organisaties werkzaam zijn, hielden een week lang een dagboek bij over hun werk. Van New York tot Nairobi en Genève tot Goma geven ze zo een unieke en soms schokkende inkijk achter de schermen van de VN.

Zoveel VN’ers overtuigen om hun wel en wee te delen - dat was niet makkelijk.

We verzonden over en weer 376 e-mails, tientallen WhatsAppjes en voerden een handvol internationale telefoongesprekken. Soms zaten de dagboekschrijvers dagen zonder internet of elektriciteit, of hadden gewoon geen tijd om de dagelijkse chaos óók nog eens te beschrijven.

Omdat het zo lang duurde om zoveel dagboeken te verzamelen, zijn de fragmenten gedurende het afgelopen jaar geschreven. Sommigen spelen zich daarom af in de winter en beschrijven de kerstboom bij de douane, terwijl anderen over de zinderende hitte en zandstormen van het droogseizoen gaan.

‘Hoe is het om voor de VN te werken?’ vroegen we ze. ‘Moet je idealistisch zijn?’ en ‘Hoe is het om met zoveel nationaliteiten samen te werken?’ En we vroegen ze foto’s te nemen: van hun werkschoenen, van het vervoer naar kantoor en van het drankje op vrijdagmiddag.

Niet iedereen die we benaderden wilde bijdragen. ‘Wegens de regels omtrent mijn nieuwe functie kan ik niet meedoen,’ schreef iemand. Anderen zegden toe, maar gaven daarna niet thuis.

We beloofden anonimiteit, zodat de dagboekschrijvers geen blad voor de mond zouden nemen én om hun carrière niet te schaden. We veranderden in het verhaal de locatie of de organisatie - en soms de locatie én organisatie - naar een vergelijkbare situatie, zodat ze onmogelijk terug te voeren zijn naar de schrijver. Onze hoofd- en eindredactie zijn uiteraard op de hoogte van de veranderingen die we hebben aangebracht en beschikken over de namen van de dagboekschrijvers.

‘Ik ben bang dat mijn dagboekfragmenten niet meer toepasselijk zijn,’ schrijft iemand vanuit Nairobi. Ze werkte in Zuid-Soedan, maar vanwege uitbrekende gevechten is het voltallige VN-personeel mid-juli naar Kenia geëvacueerd. Geen organisatie zo log én snel als de Verenigde Naties.

Lees hier het verhaal met de dagboeken terug Wil je op de hoogte blijven van mijn stukken? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Globalisering