Spring naar inhoud

Het enige stuk dat je over Prinsjesdag hoeft te lezen staat op het blog van Bas Jacobs

Gisteren werden we weer gebombardeerd met jubelberichten van politici en sommige journalisten (mij viel vooral op hoe complimenteus de Volkskrant was) over hoe Rutte II Nederland uit de crisis heeft geholpen. De boel is gesaneerd, de begroting is weer op orde is en de werkloosheid daalt - geweldig nieuws, toch?

Mocht je ook geïnteresseerd zijn in het echte economische verhaal, lees dan dit blog van de hoogleraar Bas Jacobs. Hij wordt door zijn collega’s als een van de beste economen van Nederland gezien.

En wat schrijft Jacobs: er zijn honderdduizenden banen onnodig verloren gegaan, de private schulden zijn hoger dan ooit, en de financiële sector is veel te weinig hervormd. ‘Door falend macro-economisch beleid zijn vele procenten bbp-groei en ettelijke honderdduizenden banen gemist,’ schrijft Jacobs. ‘Wie terugkijkt op de afgelopen jaren, kan daarom maar één conclusie trekken: de rekening van Rutte is te hoog geweest.’

Het blog van Jacobs is misschien wat technisch her en der, maar de grafieken spreken boekdelen: Rutte II heeft het helemaal niet zo goed gedaan.

Lees het blog van Bas Jacobs hier
Correspondent Vooruitgang