‘Van je dromen najagen word je niet gelukkig. Streef liever naar dagelijkse voldoening.’

Het is waarschijnlijk het beste advies dat ik tot nu toe tijdens mijn zelfverbeteringsreeks

Maar ik vergeet het elke keer weer.

Daardoor loop ik het risico - en dit komt je wellicht bekend voor - om altijd maar aan de dag van morgen te denken, en vrijwel nooit de dag zelf te waarderen. Chronische ontevredenheid, noem ik dat.

Het denken aan grote doelen en dromen is ook nog eens contra-effectief:

  • De kans dat je dromen uitkomen wordt er ironisch genoeg kleiner want je raakt snel ontmoedigd. Stel dat je ervan droomt een roman te schrijven. Het contrast tussen je beeld van dat boek en de eerste paar kromme zinnen die je tikt, is waarschijnlijk zo groot dat je al snel afhaakt. Van alles wat bestsellerauteur Paul Auster voor zijn dertigste schreef, publiceerde hij slechts twee zinnen. Als hij een dromer was geweest, hadden we nooit The New York Trilogy gekend.
  • Als je een droom hebt waargemaakt, doet dat weinig met je want voor je het weet, wen je aan de nieuwe situatie. En formuleer je weer een nieuwe droom. Adaptief geluk heet dat. Het is een wedstrijd die je niet kunt winnen, want je zal altijd denken aan wat er nu weer beter kan.

Hoe logisch bovenstaande argumenten ook klinken, toch is het lastig ze écht te internaliseren. Altijd maar streven naar iets beters - bijvoorbeeld een betere prooi - is een miljoenen jaren oude overlevingstechniek. Een paar decennia onbezorgde welvaart maken die evolutie niet ongedaan.

Wie altijd denkt dat het morgen beter wordt, vindt nooit geluk op de dag zelf

Maar je daarbij neerleggen is zonde. Vrij naar Tim Urban van wie altijd denkt dat het morgen beter wordt, vindt nooit geluk op de dag zelf.

Daarom heb ik geprobeerd al die adviezen en bevindingen uit onderzoeken samen te vatten in drie praktische stappen die ik elke doodnormale dag kan toepassen.

Let op, hoewel alle stappen op onderzoek zijn gebaseerd, zijn ze ook persoonlijk. Ik heb er immers zelf prioriteit in aangebracht, en mijn eigen leef- en werkritme als uitgangspunt genomen. Voor jou zien die stappen er ongetwijfeld anders uit, mocht je er überhaupt al zin in hebben.

Maar ik deel ze toch, als aanmoediging om zelf ook zo’n raamwerk voor dagelijkse voldoening samen te stellen.

Lees in het thema Zelfverbetering alle gebruikte bronnen terug Zodat je je eigen stappen voor het vinden van dagelijkse voldoening kunt bedenken. Je vindt het thema Zelfverbetering hier

Dit zijn ze:

1. Beperk afleiding

Ik vond het steeds moeilijker om geconcentreerd aan iets te werken of diep over iets na te denken. Dat komt doordat ik elke paar minuten uit mijn concentratie raakte door wéér een appje, tweet of mail.

Daardoor verkleinde ik de kans om volledig in een activiteit op te gaan en een te bereiken. Dat is zonde, want uit die mentale staat haalt een mens veel voldoening.

Ik neem daarom dagelijks deze twee maatregelen om de kans op een flow te vergroten:

  1. Op zowel mijn telefoon als laptop beperk ik het aantal push-notificaties tot een minimum. Dat betekent minder afleiding.
  2. In mijn agenda maak ik uren vrij waarin ik aan een specifieke taak wil werken. Daaromheen check ik e-mail en programma’s als Slack (en altijd pas als het eerste blok is afgelopen).

Hierdoor voel ik me minder opgejaagd dan vroeger en geniet ik van het werk dat ik voor elkaar krijg. Als ik ‘s avonds naar huis ga, heb ik niet meer het gevoel dat ik alleen maar mailtjes heen en weer gekaatst heb. Eenmaal thuis heb ik veel meer aandacht voor mijn gezin.

Lees in dit artikel hoe ik afleiding in mijn leven tot een minimum beperkte Wie zich altijd laat afleiden door zijn telefoon, kan zich nooit ergens in verliezen. Terwijl we daar nu juist gelukkig van worden. Ik nam deze negen stappen om minder verslaafd te raken aan de smartphone. Lees het verhaal hier terug In dit artikel deel ik onderzoeken en tips om in een flow te raken Wil je begrijpen waarom je de belangrijkste taken altijd maar uitstelt? Ga te rade bij deze Canadese professor, die al negentien jaar onderzoek naar deze vraag doet. Plus drie manieren om toch gewoon te beginnen. Lees ‘Slik een kikker door (en nog twee goede gewoontes om je dag mee te beginnen)’

2. Deel dromen op in dagelijkse stappen

Dromen en grote doelen kunnen zó onbereikbaar lijken, dat de moed me op een doodgewone werkdag vaak in de schoenen zakte. Daarom was ik vaak ontevreden en kreeg ik tegelijkertijd weinig voor elkaar.

Tot ik me door de zelfverbeteringsreeks realiseerde: een grote prestatie is niets anders dan een lange aaneenschakeling van dagelijkse onopvallende taken.

Een grote prestatie is niets anders dan een lange aaneenschakeling van dagelijkse onopvallende taken

Dat meesterwerk van een roman? Dagelijks een paar honderd woorden tikken.

Die Olympische medaillerace? Dagelijks kilometers trainen.

Door een groot doel terug te brengen tot een dagelijkse taak ben ik ten eerste productiever. Ik krijg ook meer voldoening van het werk. blijkt hoe dat komt: door dagelijks systematisch te oefenen, krijgen mensen inzicht in hoe ze ergens beter in kunnen worden. En uit dat besef putten we vervolgens voldoening.

Stel dat ik een boek wil schrijven. Als ik elke dag driehonderd woorden tik, heb ik over een halfjaar een eerste versie af.

Hier meer over je dromen opdelen in dagelijkse stappen De grootste bedreiging voor het waarmaken van onze dromen, zijn die dromen zelf. In dit deel van de verhalenreeks over zelfverbetering leren we van een radio-dj, schrijver, kok en pianospeler hoe het dan wel moet. Lees ‘Je dromen waarmaken? Denk er dan vooral niet aan’

3. Zorg voor aangename rituelen

Uit sommige dingen put ik gegarandeerd plezier. Zoals een kop koffie met een goede vriend. Of een bezoek aan de bioscoop. Maar het zijn ook precies die dingen die snel sneuvelen, door drukte op werk, of de vermoeidheid daarna.

Om ervoor te zorgen dat ik ze tóch zo veel mogelijk meemaak, rooster ik ze op advies van Denker des Vaderlands Marli Huijer in als rituelen.

‘Plaats een paar ankerpunten in je week die het leven voor jou waardevol maken, zoals sporten, naar de film gaan met een vriend of lezen. [..] Als je het niet plant, komt het er vaak niet van. Vervolgens deel je je verplichtingen daaromheen in.’

Dus drink ik elke vrijdagmorgen om half negen koffie met een goede vriend, duik ik elke dinsdagavond met mijn vriendin de kroeg in en zit ik op zondagavond in de bioscoop. Zo weet ik zeker dat ik die momenten van voldoening elke week beleef.

In veel wetenschappelijke literatuur vind je ook het advies om een dankbaarheidsritueel in te roosteren. Zo vroegen twee professoren van de universiteit van Miami aan drie groepen om wekelijks een paar zinnen te schrijven:

  1. Eén groep over dingen waar ze die week dankbaar voor waren;
  2. Een tweede groep over dagelijkse irritaties;
  3. Een derde groep moest gewoon over die week schrijven - zonder dat de onderzoekers iets over positiviteit of negativiteit zeiden.

Na tien weken bleek de dankbare groep optimistischer en hadden deze mensen een beter gevoel over hun leven dan de andere groepen. Dit is slechts één voorbeeld, tientallen andere studies naar dankbaarheidsexperimenten tonen

Ik heb eerst geprobeerd zo’n dankbaarheidsdagboek bij te houden, maar daar bleek ik ’s avonds - helaas, helaas - te lui voor. In plaats daarvan sluit ik elke dag af met een

Hoe het leven net wat makkelijker wordt met dagelijkse rituelen In het boek Daily Rituals verzamelde een Amerikaanse auteur bijzondere rituelen van grootheden uit de geschiedenis. Die rituelen zelf kun je maar beter niet kopiëren (sommige zijn ronduit slecht voor je gezondheid). Maar, het leven wordt wel makkelijker als je zelf ook een paar rituelen koestert. Lees het verhaal over rituelen hier terug

Daden van verzet

Ik zie bovenstaande stappen als daden van verzet.

We leven in een maatschappij waarin we telkens worden aangemoedigd succes na te jagen en we gebruiken services die ontworpen zijn om ons af te leiden. Voor je het weet, brengen we elke dag ontevreden en opgejaagd door.

Met een overzichtelijk raamwerk voor dagelijkse voldoening dat ik praktisch kan toepassen, hoop ik daar niet ten prooi aan te vallen.

Wat is jouw raamwerk voor dagelijkse voldoening?

Wil je tips en inzichten over dankbaarheid in je mail ontvangen? Als maker van het Dankboek, ben ik altijd op zoek naar manieren om dankbaarheid verder onderdeel van mijn leven te maken. Wil je me volgen in die zoektocht en leren hoe je dankbaarder door het leven kan gaan? Geef je dan op voor mijn gratis e-mailcursus

Lees ook mijn boek

Probeer het Dankboek, een dagboek voor een gelukkiger leven Dankbare mensen zijn gelukkigere mensen. Alleen vergeten we vaak dankbaar te zijn. Daarom heb ik het Dankboek gemaakt. In dit dagboek kun je dagelijks drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, en waarom. Als je wakker wordt bijvoorbeeld, of voor het slapengaan. Volgens talloze studies uit de positieve psychologie, word je van dit dagelijkse ritueel optimistischer, tevredener én socialer. Probeer het ook uit! Bestel het in onze kiosk (zonder verzendkosten in Nederland)