We krijgen van collega’s over de hele wereld geregeld de vraag: wat is het geheim van De Correspondent?

Zijn het onze artikelen? Vast, we zijn er dan ook trots op dat we een aantal van de beste pennen en de grootste talenten van de Nederlandse journalistiek in ons hebben.

Is het de vasthoudendheid van onze medewerkers? Zeker, een project als Nieuw in Nederland, dat gister van start ging, heeft een lange aanlooptijd.

Onze correspondent die het idee bedacht, heeft heel wat hordes moeten nemen. Er moest worden overwonnen, er moesten worden gesmeed, er moesten worden geworven, er moesten worden gevonden.

Een hoop gedoe.

Het echte geheim

Maar het echte geheim? Dat zijn onze leden. Nu zeggen we dat om de haverklap, ook tegen de collega’s die ons dat vragen. Maar over jullie betrokkenheid staan we iedere dag weer verbaasd. Maar de respons op van gisteren overtrof ook weer onze verwachtingen.

Want correspondent en zijn collega vroegen jullie nogal wat. Willen jullie een vluchteling vinden en vervolgens eens per maand, een halfjaar lang met deze vluchteling afspreken en hem of haar een vragenlijst voorleggen? Dat is niet niks.

Illustratie: Esther de Korte

We mikten van tevoren op minimaal 300 en maximaal 600 deelnemende leden. En we dachten dat we wel een week nodig hadden om daar te komen.

Maar na een etmaal hadden we al 668 aanmeldingen. En, terwijl ik dit typ: al 742.

Deze deelnemers krijgen deze week een aanmeldingsformulier toegestuurd. Dat vullen ze in samen met een nieuwkomer (het formulier is in het Engels en Arabisch vertaald). Vanaf dat moment doen ze actief mee aan Nieuw in Nederland en ontvangen ze de vragenlijsten op basis waarvan Dick en Greta verhalen maken.

Goed, 742 van onze ruim 47.000 leden besloten zich direct in te schrijven. Dat is natuurlijk geweldig. Toch zijn we er nog niet en moedigen we iedereen aan zich alsnog aan te melden. Want we verwachten dat lang niet iedereen erin zal slagen een vluchteling bereid te vinden aan het project mee te werken.

En dan nog dit

Overigens bleef het niet bij aanmeldingen: via nieuwinnederland@decorrespondent.nl kwam gister de ene na de andere verhaalsuggestie binnen.

Dick en Greta werden bijvoorbeeld uitgenodigd om vandaag naar Hoorn te komen, waar een vluchteling die negen maanden geleden in Nederland aankwam een karateschool opent.

De reportage lees je aanstaande donderdag al op De Correspondent. Met dank aan ons best bewaarde geheim: de bijna 48.000 leden die onze journalistiek niet alleen mogelijk maken, maar ook voeden.

742 maal dank.

Wil je meedoen met dit initiatief? Help je mee om zicht te krijgen op hoe het vluchtelingen na vestiging in Nederland vergaat? Schrijf je dan nu in voor Nieuw in Nederland. Dat doe je via dit formulier. Je ontvangt nieuws en updates in je mailbox

Lees hier alles over Nieuw in Nederland:

Hoe kom je in contact met een vluchteling? En meer vragen over Nieuw in Nederland beantwoord In dit artikel zetten we de ins en outs van dit project op een rij en zie je ook welke partijen en personen er allemaal bij betrokken zijn. Lees het verhaal van Dick hier terug Honderden Correspondentleden praten met vluchtelingen over hun eerste jaar in Nederland. Doe je mee? Doe mee met een uniek initiatief. Hoe gaat het verder met vluchtelingen als ze eenmaal hier zijn? De Correspondent mobiliseert honderden leden om dat uit te zoeken. Geef je vandaag nog op. Lees het verhaal van Dick hier terug