Lezen is een bij uitstek persoonlijke activiteit. Je doet het alleen, je beleeft het verhaal alleen, iedereen maakt in zijn hoofd een compleet eigen versie van het boek dat hij leest. Toch?

Ja en nee.

Met de Boekenclub van De Correspondent lezen we alleen én met zijn allen. Dat wil zeggen: we delen onze eigen, persoonlijke leeservaringen, we gaan daarover in gesprek, en laten al die perspectieven op hetzelfde boek – al die waarheden over hetzelfde boek – naast elkaar

We lezen misschien wel alleen, geïsoleerd, maar we denken daar vervolgens samen over na. De leeservaring wordt daar, hopen we, interessanter en rijker van.

Wat willen jullie lezen?

Zo, samen, lezen we nu al zeven boeken lang. Net over de helft van het eerste volledige jaar van de Boekenclub, leek het een goed moment ons dit keer te laten leiden door jullie keuzes en voorkeuren.

Het boek van de maand oktober laten we graag door jullie kiezen. Onder eerdere stukken deden jullie al veel interessante suggesties. Die nemen we allemaal mee. Aarzel vooral niet om jullie voorkeur hieronder nog eens uit te spreken, of om andere titels te noemen.

Aanstaande zondag zullen we, aan de hand van de meest genoemde titels, een lijst van drie boeken publiceren. Vervolgens kunnen jullie stemmen op jullie favoriete kandidaat.

We horen ook graag waaróm jullie een bepaalde titel voordragen. Wat maakt een boek nou eigenlijk tot een geschikt Boek van de Maand?

Laat het ons en elkaar weten!

Dit is de boekenclub van De Correspondent in dertien veelgestelde vragen De veellezer klaagt dat hij hoogstens één roman per week leest. De weiniglezer klaagt dat hij alleen nog maar op vakantie leest. Voor beide groepen ben ik de leesclub van De Correspondent begonnen. Ruim 2.700 lezers werden al lid. Lees je mee? Lees hier hoe de boekenclub werkt Schrijf je in voor de boekenclub Wil je meelezen? Meediscussiëren? En als eerste horen welk boek we komende maand gaan lezen? Schrijf je deze week in voor de boekenclub, en ontvang het nieuws en de updates in je mailbox.
Naar het aanmeldformulier

Zo ging het vorige maand:

De schitterende roman Kwellende liefde is een spannende thriller en literaire zoektocht ineen Over de vorming van het individu, over de verwoestende drang om een ‘ik’ te worden en het krachtige verlangen om voor altijd een afhankelijk kind te blijven. Daarover gaat Elena Ferrantes schitterende roman Kwellende liefde. Een analyse van ons Boekenclubboek van de maand. Lees het stuk hier terug Waarom pseudoniemen bij de ene schrijver wel werken en bij de andere niet In de Boekenclub van De Correspondent lezen we deze maand Kwellende liefde van Elena Ferrante. Dé vraag: heeft die roman zijn succes te danken aan het volledig ontbreken van enige biografische informatie over de auteur? Lees het stuk hier terug Is Elena Ferrante een feministe? En nog 9 vragen over ons boek van de maand Het is een van de meest besproken romans van het jaar: Kwellende liefde van Elena Ferrante. Hij staat ook in de Boekenclub van De Correspondent centraal. Daarom: tien vragen die je helpen bij het lezen. Lees het stuk hier terug