De maker van het beste album van 2013 is overleden Vorig weekend overleed The Child of Lov, alias Cole Williams alias Martijn Teerlinck. Droevig nieuws. Teerlinck, die eerder het NK Poetry Slam won, heeft een van de meest ambitieuze, gelaagde en diverse muziekalbums van 2013 gemaakt. De uit Amsterdam afkomstige The Child of Lov is altijd met een zweem van mysterie omgeven geweest. Lang voordat zijn gelijknamige album uitkwam, gonsde al rond dat niemand minder dan Damon Albarn (de zanger van Blur en Gorrilaz) mee zou doen. Ook bleef lang onbekend wie The Child of Lov eigenlijk was en toen het bekend werd, werd optreden na optreden afgelast. Dat mysterie hoor je terug op zijn plaat. Lome beats, krijsende achtergrondkoortjes, hysterische funk, nonchalante, poppy refreinen, briljante teksten. Dat hij gehoord moge blijven. (Andreas Jonkers) Luister het hele album op Spotify (38 minuten en 40 seconden)

De nieuwe paus ziet zichzelf als zondaar Paus Franciscus, 'Man of the Year 2013' volgens Time Magazine, ziet zichzelf als een zondaar die honderden fouten heeft gemaakt. James Carroll maakt in zijn bewonderende, maar zeker niet kritiekloze portret van de paus aannemelijk dat zijn uitzonderlijke zelfkritiek geworteld is in schuldgevoel over zijn rol tijdens de vuile oorlog in Argentinië. Hij liet toen kleine daden van verzet zien. Zo verborg hij een exemplaar van Das Kapital van zijn oude bazin in zijn bibliotheek. Maar in de ogen van de Argentijnse Nobelprijswinnaar Esquivel had hij niet genoeg moed om echt aan de zijde van de mensenrechtenactivisten te strijden. Nu heeft Bergoglio zichzelf heruitgevonden als de grote verzoener en de paus die wil dat de kerk een veldhospitaal is voor al wie door het leven gewond is. Een flink stuk, maar absoluut de moeite waard. (Tomas Vanheste) Who Am I to Judge? (10.200 woorden)

    Waarom het je (bijna) nooit zal lukken om kaartjes voor Beyoncé te kopen Beyoncé is zonder twijfel de grootste popartiest van het moment. Haar net gelanceerde album Beyoncé is wereldwijd het bestverkopende album in de iTunes Store. Concertkaartjes van 'Queen B' verkopen razendsnel uit. Alleen daar wringt het. Afgelopen dinsdag om 10 uur 's ochtends gingen de 34.000 kaartjes voor haar optredens in Nederland online in de verkoop. Iedereen kent wel een vriendin, zus, moeder of nichtje die via Ticketmaster tevergeefs kaartjes probeerde te kopen. Als je je net als ik afvraagt hoe het toch kan dat tienduizenden kaartjes in een paar seconden lijken te verdwijnen, raad ik aan om het speurwerk van The FADER te lezen. Want wat blijkt: er zijn zoveel belanghebbende partijen dat fans bij de reguliere verkoop slechts om 10 procent van alle kaartjes strijden. (Harald Dunnink) FADER Explains: Beyoncé Tickets (2.400 woorden)  

  Een sympathieke handelaar in andermans dood Joseph Caramadre dacht een briljante handel gevonden te hebben: verzekeringen op het leven van andere mensen. Normaal gesproken sluit je een levensverzekering af op je eigen leven. Caramadre kwam erachter dat een aantal verzekeraars dat niet expliciet in de voorwaarden had gesteld. Hij sloot daarom levensverzekeringen af op mensen die terminaal ziek waren. Een aantal stervenden (en hun families) was erg blij met deze constructie: zij kregen een aardig bedrag uitgekeerd. De verzekeraars vonden het minder amusant en sleepten hem voor de rechter. Deze week werd bekend dat Caramadre zes jaar cel heeft gekregen. Vorig jaar had This American Life een mooi radioprogramma over Caramadre. Het is een kleurrijke man waar je zowaar enige sympathie voor krijgt. (Dimitri Tokmetzis) Loopholes (58 minuten)

Zie hoe de Amerikaanse technologie- en entertainmentwerelden versmelten Het New Yorkse The Verge is een van de meest gelikte techblogs ter wereld. Van elk artikel maken ze op functionele wijze een visueel spektakel. Zo ook van hun eindejaarslijstje, The Verge 50, voorbehouden aan ‘mensen die in 2013 onze levens veranderd hebben.’ Waar Amerikanen ‘veranderd’ zeggen, bedoelen ze eigenlijk ‘hevig beïnvloed’. Wat opvalt is de totale versmelting van technologie en cultuur in Amerika. Artiesten als Kanye West en schrijvers als Teju Cole worden geroemd op de manier waarop ze (nieuwe) media inzetten en technologie-ondernemers hervormen andersom de mediawereld. Jammer dat het nieuwe album van Beyoncé te laat kwam voor The Verge 50, want de lijst lijkt in retrospectief wel voor haar uitgevonden. (Ernst-Jan Pfauth) The Verge 50 (50 webpagina’s)