Spring naar inhoud

Prijzen in Londen en New York voor onze minidocumentaire 9 Days

Onze korte film 9 Days - From my Window in Aleppo, gedraaid tijdens de eerste dagen van de oorlog in Aleppo door de Syrische fotograaf Issa Touma, heeft afgelopen weekend twee filmfestivals gewonnen. En niet bepaald de minste.

Het BFI filmfestival in Londen is een vooraanstaand internationaal festival waar wordt geselecteerd op vernieuwende filmproducties. En het van origine Zwitserse kortefilmfestival Shnit vertoont de hoogtepunten van het jaar in oktober wereldwijd: de tour voerde langs Bangkok, Bern, Buenos Aires, Caro, Kaapstad, Hong Kong, Moskou en San José, en eindigde afgelopen weekend in New York, waar de prijzen werden bekendgemaakt.

9 Days is exclusief voor De Correspondent gemonteerd en van commentaar voorzien door de jonge talentvolle regisseurs Floor van der Meulen en Thomas Vroege.

De prijzen zijn een zoveelste waardering voor de unieke kwaliteit van 9 Days. De film was afgelopen jaar de internationaal best presterende film van alle Nederlandse filmproducties, op inmiddels meer dan zestig festivals.

Het succes is opnieuw een bevestiging dat we het goed hebben gezien, wat betreft de potentie van webdocumentaires. Eerder hadden Schipbreuk voor Lampedusa, Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS, Skypen met Oekraïne (met de bommen op de achtergrond) en Rivier des doods al internationaal succes.

Wanneer de webdocs een persoonlijk en urgent beeldverslag brengen, waarbij de maker ons op een filmische wijze direct aanspreekt, gaan ze de journalistiek voorbij; ze zijn meer dan een relaas van de feiten, en kunnen daarom keer op keer gezien worden.

Issa Touma heeft ons beelden ter beschikking gesteld van zijn recente verblijf in zijn geboortestad Aleppo. Zijn nieuwe film komt er aan op De Correspondent!

Kijk de film hier terug Vind hier op de site van BFI meer informatie over de uitreiking
Kijk hier Schipbreuk voor Lampedusa terug Kijk hier Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS terug Kijk hier Skypen met Oekraiïne (met bommen op de achtergrond) terug Kijk hier Rivier des doods terug
Correspondent Webdocumentaires