Spring naar inhoud

Vandaag verschijnt de nieuwe editie van mijn boek ‘Gratis geld voor iedereen’

Ik had nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Toen ik voor het eerst over het basisinkomen schreef, dachten veel mensen dat ik het over het salaris van de bankier had – waar de bonussen dan nog bovenop komen.

Maar nu ik dit schrijf, slechts drie jaar later, is het idee overal. Finland en Canada hebben grote experimenten aangekondigd. In Silicon Valley is het idee enorm populair. De organisatie GiveDirectly wil een groot onderzoek naar het basisinkomen in Kenia beginnen. En in Nederland gaan maar liefst twintig gemeenten ermee aan de slag.

Juist na vorige week, nu ‘president Trump’ een feit is, denk ik dat we nog harder moeten nadenken over echte alternatieven. Ik ben ervan overtuigd dat het basisinkomen een van de pilaren van een nieuw progressief programma kan worden.

Een goed moment, kortom, om een nieuwe editie van mijn boek uit te brengen. Wat is er veranderd ten opzichte van de eerste editie? Ik heb in plaats van het hoofdstuk over belastingen een nieuw nawoord geschreven, waar ik inga op de meestgestelde vragen over het basisinkomen. Een boel foutjes zijn gecorrigeerd en de cijfers zijn weer up-to-date. Er is een nieuwe cover en, niet te vergeten - het boek is nu een stuk goedkoper: 12,50 euro.

Tot slot nog een update over hoe mijn boek het in het buitenland doet: ik schreef eerder al dat de rechten aan tien landen verkocht zijn. In de afgelopen dagen zijn daar nog Griekenland en Catalonië bijgekomen! Heel spannend allemaal. Begin maart zal het boek in het Engels verschijnen bij Little, Brown and Company in de VS en Bloomsbury in het Verenigd Koninkrijk. De titel: Utopia for Realists.

Uitgever Milou Klein Lankhorst schreef al eerder over hoe mijn boek het in het buitenland doet Bestel een gesigneerd exemplaar van ‘Gratis geld voor iedereen’ in onze kiosk!
Correspondent Vooruitgang