Vimeo

Iedere crisis is een einde en een nieuw begin. Daarom, aan het einde van het jaar, een korte film over Griekse jongeren die afscheid hebben genomen van het bestel dat hun land en en generatie heeft geruïneerd. Ze beginnen letterlijk vanaf de grond. Daarbij gaan denken en doen hand in hand.

In deze korte film van correspondent Nikolia Apostolou, leren we een gemeenschap kennen op het eiland Euboea, Midden-Griekenland. De bewoners zijn de crisis ongeschonden doorgekomen, omdat ze niet passen in de logica van een op schuld en krediet gebaseerd systeem. Hier verbouwt men zijn eigen voedsel, haalt men energie uit zonnepanelen en gaat het principe van delen voor bezitten. Oprichter Apostolis koos de naam Free and Real voor de gemeenschap. FREE staat voor Freedom of Resources for Everyone Everywhere en REAL voor Respect Equality Awareness en Learning.

Voor oudere leden van De Correspondent is hier wellicht een vleugje commune-denken en hippiedom herkenbaar, maar het is toch serieuzer dan dat. De gemeenschap treedt buiten het Griekse systeem en dat levert een verrassend en hoopvol toekomstbeeld op.

Begin maart terug

Na deze korte film komt mijn tuin heel even braak te liggen, om de volgende serie films te kunnen voorbereiden. Sommige mensen denken dat ik selecteer uit wat reeds op het internet voorhanden is, maar dat is niet het geval: de documentaires die ik presenteer op De Correspondent zijn zelfgemaakt. Ik zet filmmakers aan het werk en voer de eindredactie over het resultaat. Dat is een enorm karwei gezien het beschikbare budget.  

Om de kwaliteit van de films zo hoog mogelijk te houden, zijn productionele voorbereidingen nodig. Ik ben begin maart terug met het resultaat. Jullie bijdragen zijn zoals altijd zeer welkom.