Het is moeilijk: de oorlogen die veel in het nieuws zijn écht begrijpen. Wie vecht nu tegen wie, waarom, voor wat en met welke (internationale) belangen op de achtergrond? 

Om wat meer licht te werpen op wat er speelt, kan je op 28 januari tijdens mijn al je slimme, domme, diepe én oppervlakkige vragen stellen over twee grote conflicten van nu: de conflicten in Syrië en Mali. Aan een expert en aan iemand uit het land zelf. Om zo een beetje meer begrip voor een complexe situatie te krijgen, en de oorlogen een beetje dichter bij ons bed te halen.  

De avond begint om 20.00 met een introductie door Deze van oorsprong Congolese schrijver zal als aftrap een beeld schetsen van de problematische beeldvorming die ontstaat doordat ingewikkelde conflicten in de media (noodgedwongen) versimpeld worden. 

Vervolgens zal de groep in tweeën worden gedeeld voor de vraag-antwoord-sessies over Syrië en Mali. Er zal worden gewisseld: je kunt dus over beide conflicten vragen stellen.

In elk geval zullen Midden-Oosten expert en NRC-columnist  en Mali-expert Kees Homan van het Clingendael Instituut aanwezig zijn voor deze gesprekken. Verder zal Gharib uit Syrië aanwezig zijn - hij kwam twintig jaar geleden uit Aleppo naar Nederland. We zijn nog bezig met de komst van een Malinees naar de avond.

Meld je snel aan, want er is maar plaats voor zestig mensen. Hopelijk tot dan! 

Datum: Dinsdag 28 januari 
Tijd: Inloop vanaf 19.30, start 20.00. Einde rond 22.00, met aansluitende borrel.
Locatie: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam. 
Prijs: 5 euro voor De Correspondent-leden, 10 euro voor niet-leden. Betalen aan de deur. 
Aanmelden: Mail onze redactie-stagaire Machteld (machteld@decorrespondent.nl) om een plek te reserveren.