Spring naar inhoud

Voor in je agenda: dit weekend start de nieuwe tv-serie van Bram Vermeulen.

Nee, het is geen familie. Maar ik bewonder het journalistieke werk van Bram Vermeulen wel al jaren. Als geen ander kan hij abstracte verhalen - verhalen die vaak ver van ons bed lijken - een menselijk gezicht geven.

En dat doet hij opnieuw schitterend, in zijn nieuwste serie De Trek, waarvan zondag de eerste aflevering wordt uitgezonden op NPO 2, om 20:15 uur.

De Trek gaat over de duizenden Afrikanen die op zoek gaan naar een beter leven in Europa. Maar anders dan de meeste verhalen over asielzoekers die je kent uit de media - verhalen over de druk op ons asielsysteem, verhalen over criminaliteit en illegaliteit - gaat Vermeulen in deze serie op zoek naar de andere kant van de munt. Wat betekent deze migratie voor Afrika? Voor de achterblijvers? Voor mensensmokkelaars?

De eerste aflevering brengt hij door in de smokkelstad Agadez, in Niger. Het is de laatste stad voordat migraten de grote oversteek door de Sahara maken - opeengepakt in vrachtwagens of fourwheeldrives. De smokkelaars (of chauffeurs, want hoe moet je ze eigenlijk noemen, vraagt Vermeulen zich af) vergelijken de Sahara met de zee: je hebt een ervaren kapitein nodig om de oversteek te overleven. En die kapiteins wonen hier, in Agadez.

Het inkijkje in het leven van de smokkelaars zet het Europese beleid - dat probeert een stop te zetten op de migratie - in haast lachwekkend perspectief. Dat Europa Niger betaalt om migranten tegen te houden, daar heeft niemand in Agadez een boodschap aan. Want wat is het alternatief? Zich aansluiten bij een van de jihadbewegingen die door de woestijn trekken? En is dat dan wat Europa wil?

Mocht je na het zien van de aflevering verder willen praten over het onderwerp: op donderdag 10 november is Bram Vermeulen in Felix Meritis in Amsterdam en gaat hij met andere experts in gesprek over migratie in Afrika. Ik zit daar in elk geval in de zaal.

Lees hier meer over De Trek, op de site van de VPRO Koop hier kaarten voor de debatavond over migratie in Afrika, in Felix Meritis
YouTube
Bekijk hier een voorproefje van De Trek.
Bekijk hier de vorige VPRO-serie van Bram Vermeulen: Dwars door Afrika
Correspondent Globalisering