Een boek vol oplossingen voor de Grote Problemen van onze wereld (en nee, het is geen fictie)

Het voelt alsof ik Jonathan Tepperman, hoofdredacteur van tijdschrift Foreign Affairs, al heel lang ken. Dat is niet zo - sterker nog, ik ken Tepperman helemaal niet. Maar na het lezen van zijn boek The Fix: How Nations Survive and Thrive in a World in Decline heb ik het gevoel dat we zielsverwanten zijn. Of in elk geval: gelijkgestemden.

Teppermans boek, dat vorige week ook in het Nederlands verscheen als De oplossing: Hoe naties overleven en gedijen in een wereld in verval, is namelijk een verhaal dat volledig in lijn is met wat ik probeer te doen bij De Correspondent: verhalen vertellen die niet alleen problemen aankaarten, maar ook oplossingen aandragen. Niet alleen maar ellende schetsen en wereldleiders bekritiseren, maar vooral ook: op zoek naar ideeën voor hoe het beter kan, voorbeelden van waar het wél werkt.

Tepperman identificeert in zijn boek tien Grote Problemen, die de oorzaak zijn van vrijwel alle ellende in de wereld. Ongelijkheid, corruptie, burgeroorlog, extremisme, politieke patstellingen, ga zo maar door. En voor elk van deze problemen zoekt hij één land dat dit probleem succesvol heeft opgelost. Een land dat als voorbeeld kan dienen voor de rest van de wereld.

Hij kijkt hoe Botswana met haar grondstoffenvloek is omgegaan, hoe Singapore corruptie bestrijdt, en hoe Canada haar immigratie regelt. Hoe Brazilië ongelijkheid aanpakt, hoe Indonesië moslimextremisten in de samenleving opnam en hoe Mexico haar regering weer aan de praat kreeg.

Al die oplossingen hebben een aantal dingen met elkaar gemeen, merkt Tepperman op. Dat veel drastische maatregelen alleen kunnen worden doorgevoerd in tijden van crisis bijvoorbeeld. Dat ze gedreven worden door extreem realisme, in plaats van idealisme. Maar de mooiste overeenkomst vond ik toch wel: dat de oplossingen traditionele ‘hokjes’ van politici - links, rechts, conservatief, progressief - overstijgen.

De Oplossing is een boek dat hoop biedt, zonder wensdenkerig te worden. Want alle voorbeelden zijn waargebeurd. En als het in één land kan, waarom dan niet in andere landen?

Lees hier meer over het boek op de site van de uitgever Lees hier meer over constructieve journalistiek op De Correspondent Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief