Spring naar inhoud

Deze gletsjer op Antarctica is van binnenuit aan het opbreken (en ander nieuws over het ijs op de Zuidpool)

Drie recente nieuwe onderzoeken vertellen ons meer over hoe het ijs op Antartica zich gedraagt bij hogere temperaturen. Anders dan op de Noordpool.

Het eerste onderzoek verscheen in Geophysical Research Letters en gaat over de Pine Island-gletsjer op Antartica. Die is van binnenuit aan het opbreken, vermoedelijk omdat opwarmend zeewater onder de gletsjer het ijs heeft verzwakt. Het is een ‘mechanisme dat deze gletsjers snel achteruit kan doen gaan,’ zei een van de onderzoekers tegen De Morgen.

De tweede studie werd gepubliceerd in Nature en gaat over dezelfde gletsjer, de grootste van West-Antarctica. Volgens de onderzoekers begon de gletsjer zich al in 1945 terug te trekken, vermoedelijk als gevolg van een warme El Niño. ‘Het is mogelijk dat de veranderingen die we vandaag op de Pine Island-gletsjer zien, in feite in gang werden gezet in de jaren veertig,’ zei een onderzoeker.

De derde studie werd gepubliceerd in The Cryosphere en gaat over het zee-ijs op de Zuidpool. Uit de aantekeningen van ontdekkingsreizigers rond het jaar 1900 blijkt dat het zee-ijs destijds redelijk vergelijkbaar was met vandaag. Dit toont onder meer dat het zee-ijs op de Zuidpool minder heftig reageert op opwarming dan op de Noordpool.

Verder schreef de Volkskrant dinsdag dat geen enkele Nederlandse politieke partij in haar verkiezingsprogramma ver genoeg gaat om de doelstellingen van Parijs te halen. ‘Zelfs waar programma’s de doelstellingen van Parijs omarmen, schieten de middelen tekort.’ Wie de beste klimaatparagraaf heeft? Daar zal ik vóór de verkiezingen nog een analyse aan wijden.

Onderzoek één samengevat door De Morgen: Cruciale gletsjer op Antarctica breekt van binnenuit Onderzoek één samengevat door The Scientific American: Antarctica Ice Shelf is Breaking from the Inside Out Onderzoek één: Accelerated ice shelf rifting and retreat at Pine Island Glacier, West Antarctica Onderzoek twee samengevat door scientias.nl: Grootste gletsjer van West-Antarctica begon zich in 1945 al terug te trekken Onderzoek twee: Sub-ice-shelf sediments record history of twentieth-century retreat of Pine Island Glacier Onderzoek drie samengevat op CarbonBrief: Captain Scott’s expedition logs reveal Antarctic sea ice history Onderzoek drie: hoe de media met de conclusies van het onderzoek aan de haal gingen (te lezen op Carbon Brief) Onderzoek drie: Estimating the extent of Antarctic summer sea ice during the Heroic Age of Antarctic Exploration Eerder op De Correspondent: De zeespiegel kan bijna twee keer zo snel stijgen als eerder voorspeld Eerder op De Correspondent: Het kan deze eeuw tot ruim 7 graden warmer worden, en ander zorgwekkend klimaatnieuws Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Schematische weergave van hoe het ijs verdwijnt op de Zuidpool. Infographic: De Correspondent
De Volkskrant: Geen enkele partij neemt klimaatakkoord serieus: veel ‘gratis politiek’
Correspondent Democratie & Klimaat