In de journalistiek geldt dat je niet zomaar lanceringen van nieuwe producten van bedrijven aanbeveelt. Want: reclame. Maar nu ga ik het toch doen. Ik ga reclame maken voor de YouTube-kanalen van ondernemer Elon Musk: in elk geval dat van (de elektrische auto) en dat van (het ruimtebedrijf).

Niet omdat je Musks spullen zou moeten kopen. Maar omdat je belangrijk wereldnieuws (beter gezegd: planetair nieuws) mist als je zijn presentaties niet volgt.

Drie manieren waarop Musk de wereld verandert

Vergeet Hillary Clinton en Donald Trump. Elon Musk is de belangrijkste nieuwsmaker van onze nabije toekomst. Ga maar na:

  • Zijn bedrijf Tesla speelde een cruciale rol in de elektrische-autorevolutie die gaande is.
Zo dwong één slim bedrijfje de hele Amerikaanse auto-industrie tot vernieuwing Zelfs de meest conservatieve autofabrikanten zijn gedwongen mee te gaan in een revolutie die hun corebusiness, de benzineauto, bedreigt. De bedrijfsbiografie Tesla Motors laat zien hoe Tesla dat voor elkaar kreeg. Lees mijn aanbeveling van het boek Tesla Motors hier terug
  • Zijn bedrijf SpaceX creëerde een nieuwe in de ruimte: Mars. We gaan erheen, waarschijnlijk met zijn raket. Meer daarover hieronder.
  • Musk is mede-oprichter van de organisatie OpenAI (geen YouTubekanaal, wel een De enorm krachtige technologie achter kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich in razend tempo. En OpenAI wil ervoor zorgen dat deze niet in handen van een paar grote bedrijven (zoals Facebook en Google) terechtkomt, maar in handen van ons allemaal.

In tegenstelling tot veel andere CEO’s kan Musk vrij goed aan leken uitleggen (zij het een beetje haperend) waarom hij met zijn bedrijven de dingen doet die hij doet. Hij heeft overigens ook politieke ideeën, maar die gaan over en niet over Clinton of Trump.

Wat je mist als je SpaceX en Tesla niet volgt

Wat je mist als je Musks presentaties niet volgt? Bijvoorbeeld:

  • In december vorig jaar: de eerste landing terug op aarde van een raket die een lading (satellieten) afzette. En in april dit jaar: de eerste landing op zee.
YouTube
Landing van de Falcon-9 op aarde
YouTube
De landing van de SpaceX-raket op een platform in zee

Het was een technologisch spectaculaire prestatie, die naar de ruimte vliegen oneindig veel goedkoper kan gaan maken, en daarom onze relatie met de ruimte kan gaan veranderen. De eerste lancering van een gebruikte raket staat gepland voor januari 2017.

  • Vorige maand: de presentatie van de grootste raket-in-aanbouw ter wereld, die het vermogen heeft naar Mars te vliegen.

Hieronder in vijf minuten hoe die eruit gaat zien:

YouTube
Musk zegt hierover: dit is niet zomaar een artist impression. Dit is wat we nu aan het bouwen zijn. Zo gaat de raket naar Mars eruitzien.

Maak ook tijd voor onderstaande toegankelijke en spannende presentatie van een uur, waarin Musk voor een astronomencongres uitlegt hoe de Marsraket van de mensheid een interplanetaire soort gaat maken.

YouTube
Presentatie van een uur over hoe de mensheid een interplanetaire soort kan/moet gaan worden

Aan het einde van de video (1:01:30) zie je hoe ver de ingenieurs van SpaceX al zijn met het daadwerkelijke bouwen. Over een jaar of tien moet de raket vliegklaar zijn.

  • Dit weekend: een filmpje over dakpannen. Die ook revolutionair kunnen blijken.
YouTube
Tesla-presentatie van dit weekend: zonnepannen

Het nieuwe project Solar Roof, van Tesla samen met SolarCity, draait om dakpannen die stuk voor stuk zonnepaneeltjes zijn. Dat klinkt als een vrij algemene innovatie (ook Nederlandse bedrijven zijn hiermee bezig). En een gemis in deze video is een technische uitleg: hoe leg je ze neer, hoe sluit je ze aan?

Maar de video maakt wel goed duidelijk hoe alles dat Musk doet onderdeel van een veel groter plan vormt. Dat dan wel weer revolutionair is.

Alles wat Musk doet hangt samen

Zie je onze wereld niet als een verzameling landen, maar als een planeet die kapot dreigt te gaan aan menselijke emissies van broeikasgas, dan kun je niet om Elon Musk heen. Veel van zijn presentaties beginnen met het klimaatprobleem. Dit is het probleem dat hij wil oplossen - dan wel door de aarde te redden, dan wel door een kolonie te beginnen op Mars.

(Voor wie zich nu afvraagt: zijn die raketten niet heel milieu-onvriendelijk? Dat ligt eraan waarmee je het vergelijkt: SpaceX is volgens verantwoordelijk voor één negenmiljardste van de jaarlijkse CO2-emissies).

Net zoals de Tesla niet de beste elektrische auto, maar de beste auto moest worden (en tot twee keer toe tot de beste auto van het jaar werd uitgeroepen), moeten de zonnepannen beter worden dan conventionele dakpannen - en even duur of goedkoper. Als het net zo gaat als bij de Tesla, dan zullen andere zonnepaneelbedrijven zich hierdoor massaal op zonnepannen gaan storten.

Tegelijkertijd met de dakpannen presenteerde Musk een nieuwe versie van de PowerWall, een grote batterij om de energie die de dakpannen opwekken te kunnen opslaan. Dat is voor Nederland nu nog niet zo relevant, omdat je de komende paar jaar nog stroom kunt terugleveren aan het net. En dan heb je energieopslag nodig.

En zo kan Musk met een dakpan en een thuisbatterij weer een revolutie ontketenen, dit keer in onze huizen en op de energiemarkt.

Klimaatverandering. Onze toekomst op een planeet die steeds warmer wordt We gaan het fossiele tijdperk versneld afsluiten. Maar het is te vroeg om opgelucht achterover te leunen. Het leven op aarde zal, zoals het er nu uitziet, een stuk onbehaaglijker worden door de gevolgen van de opwarming die we al hebben veroorzaakt. De risico’s van de opwarming en de pogingen om die te beperken: je leest er alles over in dit thema

Geen video missen?

Wil je andere ideeën volgen van Musk, waar hij geen tijd voor heeft, maar wel graag over praat, zoals het interstedelijke transportsysteem en de een interface die onze communicatie met computers even snel moet maken als die computers zelf? Abonneer je dan op het kanaal

En voor liefhebbers van meer technisch detail: volg de nieuwsupdates van en stichting

En lees Blogger Tim Urban spreekt Musk af en toe en portretteerde hem en zijn bedrijven in een geweldige serie

Wil je mijn werk volgen of helpen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan hou ik je per mail op de hoogte van de stukken die ik schrijf en de vragen die ik heb. Abonneer je hier

Meer lezen?

Leestip: de toegankelijkste filosoof van deze tijd over hoe je de wereld verandert De website Wait But Why staat al tijden op plek één in mijn lijstje met favoriet online leesvoer. Deze week schreef de man erachter zo’n indrukwekkend essay, dat het tijd is om hem wat nadrukkelijker aan te bevelen. Tim Urban is wat mij betreft de toegankelijkste, meest humoristische en relevantste filosoof van deze tijd. Lees mijn aanbeveling van Wait But Why hier terug Ook jij kunt leren denken als Elon Musk Multi-ondernemer Elon Musk bouwt elektrische auto’s, raketten voor Marsreizen en zonnecellen. Wat kan hij eigenlijk niet? Gelukkig voor ons heeft hij zijn succes vooral te danken aan de manier waarop hij redeneert. En: dat kan iedereen leren. Lees het verhaal van Ernst-Jan hier terug De aarde helpen? Kijk eens als een astronaut Toen ik een lezing voorbereidde over mensen die nu onze wereld aan het veranderen zijn, zag ik ineens wat een aantal van hen verbindt: hun astronautenblik. Lees mijn verhaal hier terug