Hij máákt het nieuws. Waarom het zo boeiend is Elon Musk te volgen

Volg Elon Musk, de echte nieuwsmaker van onze tijd, op YouTube. Als je de productlanceringen van Tesla en SpaceX niet kijkt, dan mis je wereldnieuws. Of eigenlijk: planetair nieuws. De belangrijkste van zijn video’s heb ik voor je op een rij gezet.
In de journalistiek geldt dat je niet zomaar lanceringen van nieuwe producten van bedrijven aanbeveelt. Want: reclame. Maar nu ga ik het toch doen. Ik ga reclame maken voor de YouTube-kanalen van ondernemer Elon Musk: in elk geval dat van Tesla (de elektrische auto) en dat van SpaceX (het ruimtebedrijf).
Abonneer je op deze kanalen. Niet omdat je Musks spullen zou moeten kopen. Maar omdat je belangrijk wereldnieuws (beter gezegd: planetair nieuws) mist als je zijn presentaties niet volgt.
Drie manieren waarop Musk de wereld verandert
Vergeet Hillary Clinton en Donald Trump. Elon Musk is de belangrijkste nieuwsmaker van onze nabije toekomst. Ga maar na:
- Zijn bedrijf Tesla speelde een cruciale rol in de elektrische-autorevolutie die gaande is.
- Zijn bedrijf SpaceX creëerde een nieuwe frontier in de ruimte: Mars. We gaan erheen, waarschijnlijk met zijn raket. Meer daarover hieronder.
- Musk is mede-oprichter van de organisatie OpenAI (geen YouTubekanaal, wel een blog). De enorm krachtige technologie achter kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich in razend tempo. En OpenAI wil ervoor zorgen dat deze niet in handen van een paar grote bedrijven (zoals Facebook en Google) terechtkomt, maar in handen van ons allemaal.
In tegenstelling tot veel andere CEO’s kan Musk vrij goed aan leken uitleggen (zij het een beetje haperend) waarom hij met zijn bedrijven de dingen doet die hij doet. Hij heeft overigens ook politieke ideeën, maar die gaan over directe democratie en niet over Clinton of Trump.
Wat je mist als je SpaceX en Tesla niet volgt
Wat je mist als je Musks presentaties niet volgt? Bijvoorbeeld:
- In december vorig jaar: de eerste landing terug op aarde van een raket die een lading (satellieten) afzette. En in april dit jaar: de eerste landing op zee.
Het was een technologisch spectaculaire prestatie, die naar de ruimte vliegen oneindig veel goedkoper kan gaan maken, en daarom onze relatie met de ruimte kan gaan veranderen. De eerste lancering van een gebruikte raket staat gepland voor januari 2017.
- Vorige maand: de presentatie van de grootste raket-in-aanbouw ter wereld, die het vermogen heeft naar Mars te vliegen.
Hieronder in vijf minuten hoe die eruit gaat zien:
Maak ook tijd voor onderstaande toegankelijke en spannende presentatie van een uur, waarin Musk voor een astronomencongres uitlegt hoe de Marsraket van de mensheid een interplanetaire soort gaat maken.
Aan het einde van de video (1:01:30) zie je hoe ver de ingenieurs van SpaceX al zijn met het daadwerkelijke bouwen. Over een jaar of tien moet de raket vliegklaar zijn.
- Dit weekend: een filmpje over dakpannen. Die ook revolutionair kunnen blijken.
Het nieuwe project Solar Roof, van Tesla samen met SolarCity, draait om dakpannen die stuk voor stuk zonnepaneeltjes zijn. Dat klinkt als een vrij algemene innovatie (ook Nederlandse bedrijven zijn hiermee bezig). En een gemis in deze video is een technische uitleg: hoe leg je ze neer, hoe sluit je ze aan?
Maar de video maakt wel goed duidelijk hoe alles dat Musk doet onderdeel van een veel groter plan vormt. Dat dan wel weer revolutionair is.
Alles wat Musk doet hangt samen
Zie je onze wereld niet als een verzameling landen, maar als een planeet die kapot dreigt te gaan aan menselijke emissies van broeikasgas, dan kun je niet om Elon Musk heen. Veel van zijn presentaties beginnen met het klimaatprobleem. Dit is het probleem dat hij wil oplossen - dan wel door de aarde te redden, dan wel door een kolonie te beginnen op Mars.
(Voor wie zich nu afvraagt: zijn die raketten niet heel milieu-onvriendelijk? Dat ligt eraan waarmee je het vergelijkt: SpaceX is volgens deze berekening verantwoordelijk voor één negenmiljardste van de jaarlijkse CO2-emissies).
Net zoals de Tesla niet de beste elektrische auto, maar de beste auto moest worden (en tot twee keer toe tot de beste auto van het jaar werd uitgeroepen), moeten de zonnepannen beter worden dan conventionele dakpannen - en even duur of goedkoper. Als het net zo gaat als bij de Tesla, dan zullen andere zonnepaneelbedrijven zich hierdoor massaal op zonnepannen gaan storten.
Tegelijkertijd met de dakpannen presenteerde Musk een nieuwe versie van de PowerWall, een grote batterij om de energie die de dakpannen opwekken te kunnen opslaan. Dat is voor Nederland nu nog niet zo relevant, omdat je de komende paar jaar nog stroom kunt terugleveren aan het net. Maar dat gaat ophouden. En dan heb je energieopslag nodig.
En zo kan Musk met een dakpan en een thuisbatterij weer een revolutie ontketenen, dit keer in onze huizen en op de energiemarkt.
Geen video missen?
Wil je andere ideeën volgen van Musk, waar hij geen tijd voor heeft, maar wel graag over praat, zoals het interstedelijke transportsysteem Hyperloop en de Neural Lace, een interface die onze communicatie met computers even snel moet maken als die computers zelf? Abonneer je dan op het kanaal Every Elon Musk Video.
En voor liefhebbers van meer technisch detail: volg de nieuwsupdates van Tesla, SpaceX en stichting OpenAI.
En lees Wait But Why. Blogger Tim Urban spreekt Musk af en toe en portretteerde hem en zijn bedrijven in een geweldige serie verhalen.