Ik kan me geen moment herinneren dat het ochtendnieuws me zoveel angst inboezemde. Niemand weet nog wat dit precies betekent, maar ik heb het gevoel dat dit qua impact een tweede nine eleven wordt - of nog erger. Dit is het slechtste jaar voor de democratie sinds, ja wanneer eigenlijk? 1933?

Acht jaar Barack Obama staat op het punt ongedaan te worden gemaakt. De Republikeinen hebben de president, de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en straks ook het Hooggerechtshof. Dit is sinds 1928 niet meer gebeurd. De temperatuur van de planeet zal nog sneller stijgen. De geopolitieke stabiliteit wankelt. Obamacare is finished. De financiële sector staat op het punt weer zwaar gedereguleerd te worden. De belastingen op de allerrijksten gaan nog verder omlaag.

En dan heb ik het nog niet eens over het mogelijke geweld gehad. Racisme, xenofobie, seksisme en narcisme hebben gewonnen vannacht. Honderden miljoenen mensen zijn vandaag angstig wakker geworden - bang voor een president die heeft beloofd muren te bouwen, miljoenen te deporteren en landen plat te bombarderen.

En vergis je niet: Trump is net als Brexit geen toevallige uitzondering. De krachten die hem hebben gemaakt, zijn wereldwijd actief - ook in Nederland en België. Geert Wilders staat al maanden bovenaan in de peilingen.

Dit is het slechtste jaar voor de democratie sinds, ja wanneer eigenlijk? 1933?

De tijd van politiek als entertainment is nu echt voorbij. De tijd van de status quo en van de zelfgenoegzaamheid van beroepspolitici is nu echt voorbij. Ook eenieder die zichzelf als links, liberaal, progressief of wat dan ook ziet - word wakker! We komen er niet met een factcheckje hier en een opiniestukje daar. Occupy begon als beweging van de 99 procent versus de 1 procent - en zie wie nu de kampioen van het anti-establisment is geworden.

Ik was dertien toen ik TMF zat te kijken en mijn zus zei dat ik naar Nederland 1 moest zappen - de Twin Towers waren net ingestort. Ik dacht eerst dat het een slechte film was. Achteraf bleek het de wake-up call van mijn generatie. Voor het eerst begon ik de politiek intensief te volgen. Nu is het vijftien jaar later en kijken we weer televisie met het gevoel dat het een slechte horrorfilm moet zijn. Maar dat is het niet.

Laat dit in vredesnaam een nieuwe wake-up call zijn. Dat is het enige wat ik ervan kan maken. Wanhoop en cynisme zijn nooit het juiste antwoord. Het is tijd voor een andere vorm van politiek, een nieuwe democratie en nieuwe ideeën die mensen bij elkaar brengen in plaats van vervreemden. En daar moeten we harder voor vechten dan ooit.

Correctie 10 november: Ik schreef dat het sinds 1928 niet is gebeurd dat de Republikeinen de Senaat, het Huis en de President hadden. Hier moest ik het Hooggerechtshof nog bij noemen.

Verder lezen:

Wakker worden in een nieuwe wereldorde Wat ik sinds juli voorspelde, is waarheid geworden. Donald Trump is tot president van de Verenigde Staten verkozen. Dat is niet alleen een electorale aardverschuiving, maar ook een geopolitieke. Lees de column van David Van Reybrouck hier terug De status quo heeft vannacht verloren, de revolte is het nieuwe normaal De status quo heeft gisterennacht grandioos de Amerikaanse verkiezingen verloren. Deze verkiezingen, anders dan alle andere, laten zien: het besef dat Amerika een steenrijk derdewereldland is geworden, is definitief doorgedrongen. En Donald Trump was de eerste die dat hardop zei. Lees het verhaal van Rob Wijnberg hier terug Hier verzamelen we de beste analyses en columns over de Amerikaanse verkiezingen De duistere rol van sociale media, de journalistiek-met-oogkleppen-op, de slechte Democratische kandidaat - hier verzamelen we de beste analyses en opiniestukken over de verkiezing van Donald Trump tot volgende president van de Verenigde Staten. Lees de verzameling hier terug