Spring naar inhoud

Een kleine peiling: hoe zouden verkiezingen eruitzien zonder peilingen?

Vanochtend vroeg ik al in een notitie: Waarom zaten de Amerikaanse peilingen er zo naast? Ik ben al allerlei redenen tegengekomen. De steekproef was niet representatief. Mensen waren niet eerlijk over hun uiteindelijke keuze. De statistische modellen deugden niet.

Op die verklaringen kom ik binnenkort uitgebreider terug, maar ondertussen is er een vraag waar ik niet aan kan ontkomen. Waarom peilen we überhaupt? En dat bedoel ik niet retorisch, het is een oprechte vraag: waarom willen we weten wat anderen gaan stemmen?

Misschien vinden we het moeilijk om zelf keuzes te maken. Willen we weten of het nodig is om een strategische stem uit te brengen. Of hebben we gewoon iets nodig om bij de koffieautomaat over te praten.

Hoe het ook zij, ik blijf fantaseren: hoe zouden verkiezingen - de Amerikaanse, maar ook onze eigen - eruit zien zonder peilingen?

Ik ben benieuwd naar jullie kennis en ideeën. Wat is er bekend van de effecten van peilingen op de uitslag? Kennen jullie landen waar niet of beperkt gepeild wordt? En hebben jullie tips over - psychologisch, sociologisch, historisch - onderzoek op dit gebied?

Waarom zaten de Amerikaanse peilingen er zo naast? Lees hier mijn notitie van vanochtend terug. Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.
Correspondent Ouderschap