Spring naar inhoud

De VVD maakt dit weekend de keuze of de partij cannabis wil reguleren of niet

Toen minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur nog Tweede Kamerlid was, gaf hij in debatten over het cannabisbeleid altijd kraakhelder aan hoe de VVD daarover denkt. Zo ook in april 2014 tegen SP-Kamerlid Nine Kooiman:

‘Het is een goed gebruik dat politici luisteren naar hun eigen achterban. Dat doen wij in de vorm van een verkiezingsprogramma. In dat verkiezingsprogramma komen de woorden ‘reguleren’ en ‘legaliseren’ niet voor.’

Ook in het huidige verkiezingsprogramma komen die woorden niet voor. Maar misschien na deze zaterdag wel, als de partij in Noordwijkerhout bijeenkomt. Leden van de jongerenafdeling en VVD’ers uit het zuiden van het land hebben een motie ingediend die de partij oproept van standpunt te veranderen:

‘Toelevering aan coffeeshops dient zo geregeld te worden dat het uit de criminaliteit wordt gehaald, waardoor kan worden toegezien op de kwaliteit van de eindproducten. Illegale kwekers pakken we keihard aan.’

Opiniepeilingen laten zien dat de achterban van de VVD klaar is voor een einde aan het gedoogbeleid. Tal van burgemeesters en raadsleden willen eveneens het VVD-standpunt aanpassen. Toch betekent dat niet dat die leden er ook voor zullen kiezen om met een nieuw standpunt de verkiezingen in te gaan. Het blijft spannend of de kiezers zullen volgen.

Er zijn wel vaker voorstellen gedaan die een einde konden maken aan de zwarte markt, de invallen in volksbuurten en de verstopping van de rechtelijke molen met wietzaken, maar die sneuvelden elke keer om politieke redenen. Het wordt dit weekend spannend of de VVD voorloper wordt of vasthoudt aan het huidige profiel. Ik houd jullie op de hoogte.

Lees hier meer over de motie binnen de VVD
Journalist