Spring naar inhoud

Wij wonnen De Loep met Operatie Leunstoel!

Afgelopen vrijdagavond ontving ik met gastcorrespondent Cees Wiebes De Loep voor ons verhaal over Operatie Leunstoel. De Loep is de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit België en Nederland.

Een maand geleden wonnen wij al een prijs voor dit verhaal, namelijk de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek van de Vereniging van Online Journalisten.

In Operatie Leunstoel leggen wij de geheime samenwerking bloot tussen de CIA en een klein bedrijf uit Noordwijk. Het kostte ons anderhalf jaar om het verhaal rond te krijgen, de zoektocht bracht ons in Washington en Zwitserland. We spraken met oud-spionnen, betrokkenen en nabestaanden.

Mijn co-auteur Cees Wiebes heeft recent een boek gepubliceerd met de titel Samen met de CIA. Hierin speelt Operatie Leunstoel ook een grote rol - Cees heeft een aantal nieuwe ontdekkingen gedaan. In het knap geresearchte boek staat veel nieuwe, tot voor kort onbekende informatie over de nauwe samenwerking tussen de CIA en de Nederlandse geheime dienst. Een aanrader.

‘Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren’ Meer informatie over ‘Samen met de CIA’ van Cees Wiebes Nieuwsuur over een van de geheime operaties die Cees Wiebes ontdekte Alle andere prijswinnaars van De Loep en toelichting van de jury
Correspondent Beter internet