Vimeo
Kobani van Reber Dosky

Meryem heet ze. Ze staat aan het hoofd van de Koerdische strijders in Noord-Syrië. Naast de Koerdische YPG-strijders is er sinds 2012 de YPJ - de ‘J’ staat voor de vrouwelijke eenheden.

Juist de vrouwelijke strijders van Meryem speelden een cruciale rol bij de herovering van Kobani en de provincie Rojava. Ze maken zich nu op voor de laatste strijd: Raqqa, de hoofdstad van Islamitische Staat.

Als je deze film ziet, realiseer je je dat je eigenlijk geen idee hebt hoe de strijd tegen IS wordt gevoerd

Filmmaker Reber Dosky, die vorig jaar de nationaal en internationaal bekroonde korte film voor De Correspondent maakte en deze week de Nederlandse competitie op het kreeg toestemming om een portret van Meryem te maken. Want Meryem was een vriendin van Dosky’s zus, die omkwam in de Koerdische strijd.

Dosky trok met een eenheid van Meryem de stad Kobani binnen tijdens de herovering op IS. De beelden zijn ongelofelijk: de camera bevindt zich midden in het strijdgewoel. Als je deze film ziet, realiseer je je dat je eigenlijk geen idee hebt hoe de strijd tegen IS wordt gevoerd. Krabbeltjes op stukken papier geven mogelijke vijandelijke stellingen aan, doelwitten worden doorgegeven via mobiele telefoons, in de bomen zitten sluipschutters.

Je weet niet wat je ziet bij de beelden van de vrouwelijke strijders die door de puinhopen rennen, geweren in de aanslag, granaten gereed. Meryems eenheid heeft met de herovering op Kobani geschiedenis geschreven. Volgens Meryem (‘God is een vrouw’) zal dat gevolgen hebben voor de rolpatronen in de toekomst: de traditionele patriarchale cultuur van de Koerdische samenleving is verleden tijd.

Kijk ook:

Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS Op weinig plekken was de strijd tegen Islamitische Staat zo heftig en langdurig als in de Syrische grensstad Kobani. Daar heroverden de Koerden langzaam hun straten op de terreurbeweging. Filmmaker Reber Dosky trok erheen en maakte voor ons een uniek portret van een sluipschutter die ten strijde trekt tegen IS in een gehavende stad. Kijk hier de film terug Zelfs in oorlogsstad Aleppo gaat het leven door We lezen vrijwel dagelijks over de grootste humanitaire ramp van na de Tweede Wereldoorlog: de situatie in Aleppo, Syrië. De ruim een miljoen inwoners lijden honger en zitten al maanden als ratten in de val. Hoe is het dagelijks leven? De Syrische fotograaf Issa Touma reisde terug naar zijn stad om in beeld te brengen hoe je daar overleeft. Kijk de film hier terug

Lees verder:

Hoe de strijd tegen IS de Koerdische vrouw emancipeert Op reportage in Syrië en Irak ontdekken fotograaf Andreas Stahl en ik hoe Koerdische vrouwen op twee fronten tegelijk vechten: tegen Islamitische Staat en vóór gelijke rechten. Ironisch genoeg blijkt het extreem vrouwonvriendelijke IS de emancipatie van de vrouwen juist te bevorderen. Een verslag. Lees het verhaal van Lennart Hofman hier terug Wat als we vredesmissies nu eens niet bemannen maar bevrouwen? Vrouwen zijn vreedzaam, empathisch én doen niet aan (seksueel) geweld. Alles wat vredesmissies anno nu goed kunnen gebruiken, zou je zeggen. Maar: klopt dat beeld van vrouwen wel? Lees het verhaal van Lisa Peters hier terug Wereldvrede begint met een klap in het gezicht (en de ballen om die uit te delen) Wereldvrede - dat klinkt als een megalomaan en naïef doel. Maar niet voor Patrick Cammaert. Zijn geheim? Op totaal onconventionele wijze tegen het systeem aanschoppen. Ik volgde deze botte oud-generaal en kreeg hoop voor de wereld. Lees het verhaal van Maite Vermeulen hier terug