Spring naar inhoud

Dit stuk gaf mij het meeste inzicht in Obama, Trump en het Amerika van nu

De hoofdredacteur van The New Yorker, David Remnick, is de laatste weken voor de verkiezingen bij Barack Obama en zijn naaste adviseurs. Het levert fenomenale journalistiek op.

In 2010 schreef hij al een mooie biografie van Barack Obama, The Bridge. Hij is Obama sindsdien blijven volgen en vooral: blijven spreken. De journalist en de president praten soms uren on én off the record in het Witte Huis.

In het artikel ‘Obama reckons with a Trump presidency’, een week na de verkiezingen gepubliceerd, trekt Remnick werkelijk alle registers open. Remnick hangt de laatste weken en dagen vóór de verkiezingen rond bij de entourage van Barack Obama, hij krijgt toegang tot vergaderingen en spreekt Obama’s adviseurs en assistenten.

Vloeiend schiet het stuk heen en weer tussen journalistieke genres - van reportage naar interview, van politieke analyse naar geschiedschrijving en van een psychologische profielschets van Obama naar een duiding van de verkiezingszege van Donald Trump. Het lukt Remnick zo écht inzicht te bieden in deze bizarre verkiezingen en uitslag.

Voor mij als lezer, op zoek naar duiding van de Amerikaanse verkiezingsuitslag, was dit het artikel waar ik het meest van opstak.

Voor mij, als journalist, is dit een stuk om van te leren en van te likkebaarden.

Obama reckons with a Trump presidency van The New Yorker
Correspondent Beter internet