Spring naar inhoud

Armoede in Nederland? Dat ziet er zo uit

In de nieuwe documentaireserie Schuldig volgen we de inwoners van de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een volkswijk, met veel immigranten, maar vooral: veel armoede. Hoe kan het dat mensen zo diep in de schulden raken? En hoe kom je er weer uit?

De serie geeft een pijnlijk beeld van armoede in Nederland. Een gezin met twee kleine kinderen, die halsoverkop uit huis gezet worden. Een kankerpatiënt, die haar medicijnen niet kan betalen. De eigenaar van een uitgestorven dierenspeciaalzaak, die omkomt in de facturen. Kinderen die als enige in hun klas niet meekunnen op schoolreisje.

Het zijn doodgewone mensen, die de grip op hun leven verliezen.

De scène die me het meest is bijgebleven is die waar een oude vrouw - met scootmobiel, ofwel ‘haar Maserati’ - haar uitgavenpatroon in kaart brengt met een hulpverlener. Die constateert dat haar all-inclusive-Royal-tv-pakket van Ziggo 94 euro per maand kost. Dat is wat veel, voor iemand die wekelijks maar 56,42 euro per maand overhoudt voor boodschappen, kleding en andere uitgaven. Maar minder tv, dat is geen optie voor mevrouw. ‘Ik ben helemaal alleen, en een binnenmens. Mijn tv is als een echtgenoot voor mij.’ Geef haar eens ongelijk.

Schuldig is een van de meest hartverscheurende documentaireseries die ik ooit zag. Juist omdat er geen oordeel wordt geveld. Zowel de deurwaarder, als de schuldenaar worden in hun waarde gelaten. Ik kijk uit naar de volgende afleveringen - elke maandag om 22.15 op NPO 1.

Bekijk hier de eerste twee afleveringen van Schuldig
Correspondent Globalisering