Filmmaker van De Correspondent wint een belangrijke prijs op het IDFA

Op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam heeft de film Radio Kobani van filmmaker Reber Dosky de 2016 Beeld en Geluid IDFA Award for Best Dutch Documentary gewonnen.

In Radio Kobani volgt de regisseur de jonge Koerdische vrouw Dilovan, oprichtster, programmamaakster en presentatrice van een radiostation in de Noord-Syrische stad. Gedurende drie jaar doet Dosky verslag van het ontzet en verdere leven na IS.

Dosky maakte eerder voor De Correspondent de veelbekroonde documentaire De sluipschutter van Kobani, waar de nu gelauwerde film feitelijk uit ontstond.

Komend weekend vertonen we op De Correspondent Dosky’s nieuwste film: de korte documentaire Meryem, een portret van een vrouwelijke Koerdische commandant die in Kobani en de regio Rojava IS bestrijdt. Kijkt allen, want dit wordt een erg bijzondere productie die laat zien hoe de strijd tegen IS in de praktijk gaat.

De film is behalve om al de bovengenoemde redenen voor mij bijzonder omdat hij het begin van een nieuwe samenwerking markeert. Het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam gaat vijf films uit de ‘On the Ground’-serie meeproduceren.

Ik verwacht van deze samenwerking nog meer ophefmakende, ontroerende, eigenzinnige en urgente films!

Lees hier meer over de prijs voor Radio Kobani Bekijk hier Dosky’s documentaire Een sluipschutter tegen IS En vind hier komend weekend de nieuwe film van Dosky
Correspondent Webdocumentaires