Spring naar inhoud

Wat is het verschil tussen ‘reguleren’ en ‘legaliseren’?

Afgelopen weekend stemde de VVD over zijn nieuwe verkiezingsprogramma. In alle voorgestelde amendementen liepen termen als legaliseren, controleren, reguleren en ‘vrijgeven’ door elkaar.

Het is iets wat ik constant tegenkom in dit debat. Het lijkt wel alsof iedereen z’n eigen definitie gebruikt. Daarom hier een kleine verklaring voor dit debat, waarvan zelfs de aangehaalde expert Piet Hein van Kampen zegt dat er binnen de rechtsspraak onenigheid over bestaat.

LEGALISERENAlgemeen gebruik

Het vrijgeven van cannabis.

Kamerlid Foort van Oosten (VVD): ‘Als je zegt: ik legaliseer, dan geef je alles vrij.’

Betrouwbaarste definitie

Piet Hein van Kampen, professor Radbouduniversiteit die het rapport ‘Internationaal Recht en Cannabis’ schreef: Legalisering is dat een verboden gedraging wettig wordt verklaard. De gedraging is dan dus niet langer in strijd met de wet, deze is voortaan wettelijk toegestaan en toelaatbaar.

REGULERENAlgemeen gebruik

Het bedenken van een systeem waarin cannabis verkocht kan worden.

Anonieme inspreker VVD-congres: ‘Ik denk dat legaliseren en reguleren hand in hand gaan: eerst legaliseren, haal het uit de criminaliteit. Daarna stellen we wettelijke kaders op: waar mag je het verkopen, hoe zwaar mag de cannabis zijn? Dat is reguleren.’

Betrouwbaarste definitie

Piet Hein van Kempen: ‘Aan legale gedragingen kunnen voorwaarden kunnen worden gesteld. Indien dat het geval is, kan men spreken van gereguleerde legalisering.’

Lees hier ook een uitgebreider verslag van de bijeenkomst
Journalist