De afgelopen vier jaar is Amerika van imago veranderd als het om cannabis gaat. Sinds kiezers in Colorado in 2012 voor de regulering van cannabis kozen, is het land van fel bestrijder steeds meer pro-normalisering geworden.

Het is het schrikbeeld van Nederlandse tegenstanders van regulering. ‘We moeten niet normaliseren wat niet normaal is,’ zei toenmalig CDA-kamerlid Peter Oskam vorig jaar toen hij een motie door de Kamer kreeg die gemeentes moest laten ophouden met

Ondertussen laat Colorado weten dat het aantal jongeren dat wiet rookt is sinds de legalisering. Ook lijkt het erop dat consumenten overstappen van het zware alcohol naar het minder schadelijke

Een deze week gepubliceerde geeft ook een interessant beeld. Achthonderd consumenten werden ondervraagd hoe zij tegen de nieuwe markt aankijken. Velen zeggen zich onderdeel van een nieuwe cultuur te voelen: niet die van een ‘stoner’ die videogames speelt, maar van een goed verdienende professional met een druk leven.

Goed, dit is een klein onderzoek, maar het sluit wel aan bij het beeld van het veranderende Amerika. Niet alleen kan je cannabis nu in veel Amerikaanse steden ruiken, ook het internet staat vol met video’s die ik me in Nederland nauwelijks kan voorstellen. De grappige en open manier waarop erover wordt gesproken, ligt ver af van het veroordelende vingertje dat hier nog zo normaal is.

1. Voorlichtingsfilm op rijm

Deze video is uitgebracht als voorlichting voor de nieuwe legaliseringswet. Hij laat zien dat er een alternatief bestaat voor angstaanjagende video’s, dat er ook gewoon vrolijk informatie gegeven kan worden.

YouTube
Bekijk hier de voorlichtingsfilm.

2. Waarom wiet illegaal is

Dit filmpje voor een jonger publiek begint met de stelling: ‘Voor de meeste mensen is wiet in principe gewoon niet zo schadelijk.’ En laat daarna op een leuke manier zien wat de geschiedenis is van het verbod op wiet.

YouTube
Bekijk hier de film van College Humor.

3. Celebrity’s en hun cannabisproducten

Rapper Snoop Dogg is met zijn natuurlijk een geijkte ambassadeur van de joint, maar steeds meer celebrity’s komen met hun eigen lijn. Actrice Whoopi Goldberg bijvoorbeeld, die speciale cannabisproducten op de markt heeft gebracht.

YouTube
Bekijk hier een interview van Stephen Colbert met Whoopi Goldberg

4. Koken met wiet

Ook ouderen koken met wiet. En vormen zo slechts een greep uit de tientallen interessante en frisse documentaires die er over de wietcultuur zijn verschenen.

YouTube
Bekijk hier de kooktips van Munchies