Het Duitse blad Der Spiegel liet vorige week zondag een bom ontploffen in de technische gemeenschap met de onthulling over hoe de hackers van de NSA te werk gaan. Gelijktijdig hield Jacob Applebaum, een Amerikaanse hacktivist, een presentatie op het 30c3-congres in Hamburg waarin hij het inbrekersarsenaal van de NSA onder de loep legde. 

Het is voor het eerst dat zo gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan hoe de afdeling Tailored Access Operations (TAO) inbreekt in computers en op netwerken. Als je dit weekend een uurtje over hebt, is het zeer de moeite waard om de presentatie van Applebaum te bekijken. 

Applebaum is soms wat technisch, maar de implicaties van zijn verhaal zijn groot. De NSA hackt Amerikaanse technologiebedrijven zoals Apple, Microsoft, Cisco (routers en netwerken) en Juniper (vooral kabels). Ook onderscheppen ze verzendingen van hardware naar klanten om spionage-apparatuur in te bouwen. 

Ronduit saillant is dat de NSA dat ook doet met apparatuur van Huawei, een groot Chinees internetbedrijf. De Verenigde Staten beschuldigen China er luidkeels van hetzelfde te doen bij Huawei. 

Wat overblijft na een uur kijken is de vraag: is er iets wat de NSA niet kan onderscheppen? 

De meeste gehackte technologiebedrijven hebben inmiddels gereageerd op de onthullingen en zijn not amused. Ze beloven

  

YouTube
Jacob Applebaum op 30c3: To Protect and Infect

  Inside TAO: Documents Reveal Top NSA Hacking Unit Der Spiegel zet in begrijpelijke taal uiteen hoe de NSA zich toegang verschaft tot computers en netwerken. Lees hier Inside TAO