Zo overleef je een angststoornis Waarom weet ik niet, maar het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic heeft haar maandelijkse coverstuk gratis online gezet. Redacteur Scott Stossel vertelt in een ellenlang stuk - waar hij ongetwijfeld maanden aan heeft gewerkt - over zijn angststoornis. Of beter gezegd: angststoornissen. Het begint ermee dat Stossel niet in het openbaar durft te spreken, maar al snel blijkt dat hij ook bang is voor kleine ruimtes, hoogtes, flauwvallen, kotsen, heimwee, bacteriën, kaas en vliegen. Wonderlijk genoeg leidt hij toch een behoorlijk succesvol leven. Dit is een verhaal vol bizarre anekdotes en eye-openers, over de vraag waar angststoornissen vandaan komen en, misschien nog wel belangrijker, wat je ertegen kunt doen. Ik las het in een ruk uit. (Rutger Bregman) Surviving Anxiety (11.000 woorden)

Landgenoten, hier spreekt uw mongoloïde koning In de tijd van Wim Kan iets wat je alleen op oudejaarsavond kon kijken, maar anno 2014 natuurlijk gewoon online te vinden: de oudejaarsconference. Dus voor wie met Oud en Nieuw te druk in de weer was met oliebollen bakken, kijk vooral nog eens 'Einde Oefening' van Theo Maassen terug. Maassen doen niet aan typetjes, behalve het type dat hij altijd is: de man die heimelijk verlangt naar een simpelere, overzichtelijkere wereld waar alles begrijpelijk is, in plaats van de bizarre chaos waarin we leven. Hoofdthema, zoals in al zijn conferences, is dus nu ook weer: alles waar Maassen zich echt druk om maakt, lijkt niemand te interesseren, en alles wat Maassen geen hol kan schelen, is waar het in de politiek, de media en bij het koffiezetapparaat om draait. Maassen schuwt ook dit jaar de harde en seksistische grappen niet, maar de conferencier lijkt wel milder geworden. Dat hij nu vader is en zijn wereld daardoor heel veel kleiner dan de krant, komt vaak terug. De moraal van het verhaal zit in de allerlaatste zin, wanneer de mongoloïde opvolger van Willem-Alexander het Nederlandse volk toespreekt. Een aanrader, niet in de laatste plaatst vanwege de hoge grapdichtheid. (Rob Wijnberg) Einde oefening (80 minuten)

Zing, vecht, huil, bid en bewonder deze interactieve verhalen van veteranen De Belgische band dEUS maakte het nummer Hidden Wounds, geïnspireerd op een artikel in The Guardian over ongecontroleerde woede-uitbarstingen van soldaten met een post-traumatische stressstoornis (PTSS). In Hidden Wounds komen de soldaten letterlijk aan het woord: de songtekst is verweven met citaten van oorlogsveteranen over hun stressstoornis. De clip die dEUS erbij maakte, in samenwerking met Prospektor (het journalistieke productiebureau van Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen), groeide uit tot een website met interactieve videoclip en documentaire ineen. Door de clip stil te zetten op het moment dat een veteraan in beeld komt, krijg je zijn hele verhaal te horen. Achter een clip van zeven minuten, gaan vele uren aan luisteren naar heftige en openhartige verhalen over dit te weinig besproken probleem schuil. dEUS heeft een prachtige manier gevonden om deze alsnog te vertellen. Hidden Wounds - dEUS (7 minuten - vele extra uren)

Zo gaan de inlichtingendiensten te werk Christopher Soghoian is Chief Technologist bij de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU en treedt prominent op in het Snowden-debat over surveillance door de inlichtingendiensten. Vorige week hield hij een presentatie op 30c3, de conferentie van de Duitse Chaos Computer Club. In dit praatje schetst hij hoe de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (het gaat ook over de FBI) aan hun informatie proberen te komen en wat daar tegen gedaan kan worden. Het levert een vrij somber betoog op, want Soghoian gaat ervan uit dat de diensten over een paar jaar, als de consternatie wat is verminderd, weer zullen proberen hun greep op het internet te verstevigen. Het goede van Soghoian is dat hij heel duidelijk de technieken kan uitleggen, ook aan niet-techneuten. Backdoors, Government Hacking and the Next Crypto Wars (44 minuten)

Op reportage in een heus jihadistenbolwerk De Oost-Libische stad Derna is een jihadistenbolwerk. Op de moskee staat onheilspellend een zwarte vlag geplant, een drone houdt de stad permanent in de gaten. Extremisten hebben er de macht gegrepen en reizen vanuit Derna de hele wereld over om de geloofsstrijd te voeren. En Al-Qaeda is er neergestreken. Zeggen ze. Maar geen journalist durft er nog te komen. Marijn Kruk wel: hij wilde weten wie er nu echt aan de macht is in de stad. En ja, het ís er niet pluis. Kruk kruiste voor dagblad Trouw de stad door en sprak met jihadisten, gematigden en militieleiders. Een leraar Frans zegt: 'Die islamisten zijn met een man of honderd. En dat in een stad die niets van extremisme moet hebben! Ze zullen 10.000 man tegen zich vinden.' Het levert een uiterst spannende reportage op. Libië groeit uit tot djihadistenbolwerk (1.900 woorden)

Machinegeweer Greenwald in debat over Snowden Moet klokkenluider Edward Snowden een presidentieel pardon krijgen? Dat was de inzet van een discussie op nieuwszender CNN. In de rechterhoek, Glenn Greenwald, één van de journalisten met wie Snowden contact opnam, in de linkerhoek, Ruth Marcus, columnist voor The Washington Post. Marcus legt met een vuurvaste grijns uit waarom Snowden moet boeten voor zijn daden. Het startschot voor een tam debat lijkt gegeven. Greenwald, wars van de conventies van Amerikaanse nieuwszenders, vliegt er echter onmiddellijk met twee gestrekte benen in. In het tempo van een ratelend machinegeweer vuurt hij argument na argument af en laat hij zien waarom hij op zijn middelbare school ooit debatkampioen was. Debate: Clemency for Edward Snowden? (5 minuten en 37 seconden)