Rotterdam, begin september 2015. Ik ben bij de opening van de van Daan Roosegaarde. Hij staat op een podium naast burgemeester Ahmed Aboutaleb. Deze speecht dat Rotterdam ruim baan moet maken voor vernieuwers als Roosegaarde. Want: iets met voortrazende technologische ontwikkeling, een wereldeconomie die niet slaapt en angst voor achterlopen. Daan staat er bescheiden bij.

Mede daardoor wacht ik op het moment dat Daan Aboutaleb onderbreekt. Zo van: ‘Luister Ahmed, geëerd publiek, is top, maar had echt helemaal niks, nul smog gezuiverd zonder het van uitvinder Bob Ursem, de echte vernieuwer waar we het van moeten hebben met z’n allen. Daar staat hij. Bob, kom er even bij.’

Uitvinder Bob Ursem staat naast me. Ik ontmoette hem eerder die avond en kreeg direct een enerverend uur privé-college. Hij vertelde dat hij al z’n vondsten uit de natuur haalt, altijd en overal. Als hij aan het skiën is en boven op een alp dennennaalden iets curieus ziet doen, herkent hij betere Als hij de geavanceerde wortelsystemen bekijkt van het onkruid in de van de TU Delft waar hij directeur is, voorziet hij efficiëntere pijpleidingen. En zo kwam ook de technologie achter de smogtoren tot hem, na uitvoerig stilstaan bij oplichtende zoutdeeltjes.

Ursem bedacht de techniek achter de smogtoren na uitvoerig stilstaan bij oplichtende zoutdeeltjes

Maar dat momentje voor Ursem tijdens een avond vol Roosegaarde kwam niet.

En zo is Roosegaarde uitvinder Ursem – die begon als – denk ik nét iets te vaak vergeten. Want een halfjaar later toen Roosegaarde in het programma met Twan Huys zat, toonde Huys een videofragment van Ursem waarin deze ‘gewoon nog even wilde zeggen’ dat de technologie in die smogtoren toch echt van hem Dat viel niet goed. Een verbolgen Roosegaarde stoof mid-uitzending van het podium.

Terecht, vond sommig publiek, dat meer bewondering had voor de slimme vermarkting van een lege huls, dan voor de constructie van haar geavanceerde technologische inhoud. Zonde, vond ik, dat podia eerder naar de Roosegaardes gaan, dan naar de Ursems.

Een podium voor de Ursems onder de zon

Dus wat schetst afgelopen maandag mijn verbazing: Bob Ursem op tv! En nu niet om iemands feestje te bederven, maar gewoon, om een halve uitzending lang te vertellen over plantjes en toepassingen. Waar? In Het ei van Midas van omroep MAX.

Natuurlijk. Midas Dekkers. Uitgesproken niet-fan van al te soepele tv-personages. Hij is nog maar net terug op de buis of hij doet Freek Vonk alweer af als een – ‘met die eeuwige of hij spreekt de hoop uit ooit voorgoed verlost te zijn van het stemgeluid van Marco Borsato – dankzij een nog te ontdekken slimmigheidje uit de natuur.

Midas Dekkers geboeid door een robotbeestje.

Dus natuurlijk biedt Midas met diens ei het podium bij uitstek aan juist de die Nederland rijk is. Niet alleen aan Ursem. En dat doet Dekkers fraai. ‘Ben je cum laude als ingenieur afgestudeerd, zit je aan krekelhaartjes te prutsen,’ merkt hij op over hoogleraar die aan de Universiteit Twente werkt aan een nieuw soort behaard beveiligingssysteem.

Jelle Atema toont een Amerikaanse of Canadese kreeft.

Hoogleraar van de Universiteit van Boston, laat Dekkers vertellen over het reukvermogen van kreeften en – omdat je kreeften anders dan honden niet kunt trainen – de top secret robotspeurkreeft die Atema bouwt, om snel olielekken in onderzeese oliepijpen mee op te kunnen

Dan zijn er nog analyses van slijmzwammen die oplossen, verhalen over kattenogen in de weg en de interne polaroidbril van de ijsvogel, of aanprijzingen van zee-egelfolie voor het onderwaterschip van je boot, dat veel beter aangroeiende pokjes weert dan giftige antifouling.

Tien afleveringen krijgt Dekkers om de ingenieuze natuur en wat van haar leren, uit de doeken te doen. Er staan inmiddels vijf eitjes van Midas op uitzending gemist, vanavond 19:50 draait de zesde op NPO 2 en de overige vier volgen de komende vier werkdagen.

Ga kijken. En begin vooral bij het eerste ei, – die met Bob Ursem.

Beeld: Omroep Max

Meer lezen?

De ideeën van deze uitvinder worden geregeld gekopieerd. En juist dáárom deelt hij ze met de wereld Uitvinder Oskar van Deventer patenteert zijn puzzels nooit en zet vier prototypes per maand op YouTube. Er wordt geregeld wat van hem nagemaakt. Maar als hij zijn ideeën niet vrijelijk met de wereld deelt, zegt hij, dan worden ook niet die paar allerbeste ideeën geboren die puzzeluitgevers van hem kopen. Lees het verhaal van Thalia hier terug Wat je nooit las over Darwin: hij liet zien dat planten intelligent zijn Charles Darwin dacht minstens zoveel na over dieren als over planten. En wát hij dacht is fascinerend. Maar dat we vooral Darwins dierenwetenschap kennen, komt door onze eigen vooroordelen. Dat schrijft filosoof Norbert Peeters in zijn recent verschenen boek Botanische revolutie. Lees het verhaal van Lynn hier terug