Een podcast over armoedecijfers. Dat klinkt misschien niet als het kerstcadeautje dat je bovenaan je verlanglijst had staan. Maar de leukste cadeautjes zijn meestal die waar je zelf niet aan had gedacht, toch?

Pak eerst dus maar eens uit, deze eerste aflevering van onze nieuwe podcast Armoede Ontcijferd. Wij - correspondenten Sanne Blauw en Maite Vermeulen - zijn stiekem behoorlijk trots op het resultaat.

We nemen je mee in de wereld achter de armoedecijfers

Het afgelopen jaar schreven we voor De Correspondent over hoe je armoede eigenlijk meet, en wat voor effect dat heeft op hoe je armoede bestrijdt. Voor deze serie spraken we ontzettend veel vreemde, grappige, bijzondere mensen, die dagelijks bezig zijn met armoedecijfers. Maar die mensen konden we eigenlijk niet kwijt in onze artikelen.

Met radiomaker Romanee Rodriguez besloten we daarom deze podcast te maken, waarin we juist die mensen aan het woord laten. We nemen je mee in de wereld achter de armoedecijfers. In deze pilotaflevering gaan we op bezoek bij Peter Lanjouw: een ontwikkelingseconoom die al zijn leven lang cijfers gebruikt om armoede de wereld uit te helpen.

Neem nog een sneetje kerstbrood, en geniet van Armoede Ontcijferd.

De Correspondent
Armoede Ontcijferd - de Pilot
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Wil je op de hoogte blijven van Maites artikelen? Als correspondent Conflict & Ontwikkeling is Maite op zoek naar manieren om de wereld een beetje beter te maken. Wil je weten wat ze zoal tegenkomt op haar zoektocht? In haar tweewekelijkse nieuwsbrief tipt ze je het beste wat ze leest, ziet en hoort over haar onderwerp. Schrijf je hier in voor Maites nieuwsbrief Wil je op de hoogte blijven van Sannes artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de wereld van cijfers. In mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van mijn verhalen en deel ik het beste wat ik zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je hier in voor Sannes nieuwsbrief

Meer over armoede?

Armoede: hoe krijgen we dat de wereld uit? Natuurlijk bestaat op die vraag niet één antwoord. In dit thema brengen we daarom zoveel mogelijk antwoorden samen. We kijken naar de omvang van het probleem, naar de oorzaken en naar mogelijke oplossingen. Denk mee, praat mee, draag bij. En volg dit thema om op de hoogte te blijven van nieuwe ontdekkingen. Bekijk hier het thema Armoede Zo bepaalt Amsterdam wie arm is (en dus hulp krijgt) Armoede vind je niet alleen op verre continenten, maar ook in Nederland. Onderzoeker Laure Michon laat zien hoe de gemeente Amsterdam bepaalt wie ‘arm’ is - en wie dus recht heeft op hulp. Lees ons verhaal hier terug Kan ik er een rekening openen? En 12 andere vragen over de Wereldbank De Wereldbank. Iedereen kent de naam, bijna niemand weet wat er precies gebeurt. En om eerlijk te zijn, wij wisten het ook niet. Dus reisden we naar Washington, om meer te weten te komen over deze machtige organisatie. Allereerst: dertien vragen en antwoorden. Lees onze explainer hier terug