Is baffen normaal? Wat vind je het lelijkst aan jezelf? En hoeveel geld staat er eigenlijk op je rekening?
Is baffen normaal? Wat vind je het lelijkst aan jezelf? En hoeveel geld staat er eigenlijk op je rekening?
Nesim en Qucee willen het weten en de kans dat je - voor de camera - nog antwoord geeft ook, is groot. De interesse lijkt namelijk oprecht, de jongens stellen de vragen met pretoogjes en na je antwoord krijgen jullie vermoedelijk samen de slappe lach. De twee runnen een van de grootste YouTubekanalen van Nederland, Supergaande. Volgende week ga ik met ze mee op pad om te zien hoe ze zo populair zijn geworden.
Ze zijn jong en grappig maar vooral: ze oordelen niet
Waarom zij? Vorige week kon je lezen hoe ik met mbo-klassen in gesprek ging over in hoeverre ze zichzelf en hun interesses weerspiegeld zien in mainstream media. Over wie ze al dan niet vertrouwden, en waarom. Traditionele kranten en zenders kwamen er bekaaid vanaf, maar de jongens van Supergaande werden juist genoemd als lichtend voorbeeld van hoe je wél jongeren kunt vermaken en aan je kunt binden. Ze zijn jong, grappig, brutaal, snappen hoe het is om op te groeien in een multicultureel land en bovenal: ze oordelen niet.
Dat levert tussen alle hilariteit veel mooie, open gesprekken op. Over veilige seks, over omgaan met homoseksualiteit en geloof, over of je al dan niet je kinderen moet kunnen slaan.
De meeste jongeren die ze spreken hebben een bi-culturele of migratieachtergrond, en dat, gecombineerd met de nonchalance en razendsnelle hiphophumor van de presentatoren, levert filmpjes op die een perfect inkijkje bieden in wat - voornamelijk de grootstedelijke - jongeren van nu bezighoudt.
Maar hoe gaat het maken van die ogenschijnlijk moeiteloos grappige en betrokken video’s in zijn werk? En wat doet het met je dagelijks leven als je niet alleen wekelijks Supergaande én de bijbehorende talkshow maakt, en dan ook nog dagelijks filmpjes schiet voor je persoonlijke kanaal? Stay tuned.
Een podium voor de hoodvlogger
Ook een jongen die bekendheid verwierf met vlogs, maar dan voornamelijk omdat hij er mensen mee voor het hoofd stootte, is Ismail Ilgun. Voor het AD maakt hij sinds kort korte documentaires over probleemwijken. Eerst een waanzinnige over Spangen, toen een nog betere over de Kolenkitbuurt - en gisteren nam hij op in Woensel.
Zijn interviewskills en open blik worden geprezen door velen - tot ongenoegen van vele anderen. Want, klagen zij: moet je een jongen die bekend werd als ‘treitervlogger’, die een paar maanden geleden met zijn ‘Hoodvlogs’ nog opstootjes uitlokte en etterde tegen de politie, wel zo’n podium geven?
Voor mijn rubriek over mediastormen en daardoor ontstane vooroordelen portretteerde ik eerder documentairemaker Vincent Verweij, die zijn film over een van Gogh-dief zag ontsporen nadat hij zelf actief de media opzocht. En Anne Fleur Dekker, die moest onderduiken na kritische tweets over Wilders en Baudet.
En nu Ilgun. Want hoe heeft hij, pas negentien jaar oud, alle kritiek op zijn persoon zelf eigenlijk beleefd? Wat zijn zijn intenties? En hoe is die ogenschijnlijke draai van 180 graden - van provocateur tot toeschouwer - eigenlijk tot stand gekomen?
Mochten jullie zelf trouwens tips hebben voor goede onderwerpen voor deze rubriek, mail me vooral, of laat hieronder wat achter.
Anders nog iets?
- WOO HAH! festival is aanstaande! Dat zeg ik wel vaker, maar ik denk er dan ook dagelijks aan. Samen met Thomas Heerma van Voss werk ik nog steeds aan een portret van het festival, dat lees je 30 juni hier. In de tussentijd knutsel ik aan een playlist van niet te missen artiesten, die kun je checken in mijn nieuwsbrief van 22 juni.
- Thomas interviewde onlangs Ares, die ook zijn opwachting zal maken op WOO HAH! Een bijzondere artiest, die zich terugtrok na het grote succes van New Wave, het Top Notch-collectief waar we eerder regelmatig over schreven, en nu met een nieuwe eigen plaat komt. Dat verhaal lees je binnenkort.
- Tyler The Creator maakte een wonderlijke documentaire over het opnameproces van zijn meesterwerk Cherry Bomb. Op de huid bij een gek genie.
- Vanavond (8 juni) spreek ik in Helmond op een evenement van BrabantKennis over ongelijkheid in onze provincie. De toegang is gratis, misschien tot zo.