In welk jaar leven we?

Ik meen mij te herinneren dat ik niet zo lang geleden nog voor aan gillende keukenmeiden het jaar 2014 ingeluid zag worden, maar als ik het nieuws van de afgelopen weken zo bekijk, ben ik daar niet meer zeker van.  

Hoe luidt de uitdrukking over de zich almaar herhalende geschiedenis ook alweer? Iets met: eerst als tragedie, dan als farce?

John Kerry, de Amerikaanse Secretary of Statewil in hun strijd tegen het Kwaad aldaar. Goed idee. Nooit eerder geprobeerd ook. Succes gegarandeerd. What could go wrong? Op naar vrije Irakese verkiezingen.  

Oh, en stop de persen: er zit schot in de vredesbesprekingen aldus diezelfde Kerry. Hoop doet leven. Ik geloof hem volledig. Ik bedoel: het is niet iets wat je vaker hoort, en wat dan achteraf een dooie mus blijkt te zijn. Toch? Plus: de Verenigde Staten hebben sinds de komst van Barack Change Has Come to America Obama hun houding ten aanzien van Israël totáál omgegooid. Nee, ik zie het wel gebeuren.

Ondertussen zijn de eerste Nederlandse soldaten naar Mali. Op missie. Om "vrede" en "stabiliteit" te brengen. Want daar hebben we uitstekende ervaringen mee. 368 soldaten en 10 politieagenten sterk: dat was in Kunduz ook genoeg. Al jaren die regio. Bovendien, Nederland is wel weer eens toe aan verkiezingen. Hoe lang zit Rutte-II nou al? Ruim een jaar? Plucheplakkers. 

Over vrede en stabiliteit gesproken: het was weer een rustig Oud en Nieuw, niet? Slechts 800 gewonden en één dode. Een unicum. Niet iets wat je elk jaar weer ziet aankomen, ofzo. Friedrich Nietzsche schreef ooit een boek getiteld Het voordeel van een slecht geheugen. Dit is er zo één: je kunt elkaar iedere 365 dagen weer oprecht een gelukkig nieuwjaar wensen, terwijl je naar de Eerste Hulp wordt gereden.

Een nieuw jaar dat trouwens met begon. Zoiets maak je ook maar - wat zal het zijn? - een keer of tachtig in je leven mee. Dus geniet er nog maar even van. Voor je het weet is de wereld CO2-loos en is het gedaan met de pret. Als het aan dit kabinet ligt, rijden we in 2094 gewoon weer een elfstedentocht. Begrijp me niet verkeerd: ik ben voor duurzaamheid, maar je kunt ook te snel gaan.

Had u trouwens al gehoord van de nieuwe koers van de PVV? Die hebben het roer nu helemaal omgegooid

Had u trouwens al gehoord van de nieuwe koers van de PVV? Die hebben het roer nu helemaal omgegooid: voortaan geen ellenlange films, vuistdikke boeken en oeverloze pamfletten meer, maar fundamentele religiekritiek op een Iets met dat de islam toch ook mindere kanten heeft en Saoedi-Arabië helemaal niet zo’n fijn land is als wij allemaal denken. Je moet het maar durven. Herbronnen, noemen ze dat bij het CDA. Even een frisse wind in het integratiedebat. Nieuw jaar, nieuwe boeg!

Oh ja, en de wereldvoetbalbond FIFA gaat het dit keer ook helemaal anders doen. In plaats van een reteduur WK in een niet bijster welvarend land te organiseren, dachten ze: kom, we gaan naar Brazilië. Geld zat. Publieke voorzieningen mooi op orde. Dat de Afrikanen nog steeds geen idee hebben wat ze met die exact vier weken gebruikte stadions moeten, wil toch niet zeggen dat zoiets in het land van samba en Pelé weer gebeurt? Hup, Dat betaalbare openbaar vervoer komt later wel.

Er ligt trouwens in coma na een ski-ongeluk. De halve wereldpers is erbij. Nooit eerder vertoond. 

Oké, dat was een grapje.

Wél echt nieuw is wat John de Mol nu weer heeft bekokstoofd. Hij zag zijn kindje SBS 6 al een tijdje kwakkelen en dacht: welk radicaal vernieuwend tv-concept kan zo’n zender er weer bovenop helpen? Zet de crème de la crème van creatief Talpa erop en BAM: als we nou eens vijftien mensen een flinke tijd opsluiten en ze dan de hele dag filmen? Hoe verzin je ‘t. Anderhalf miljoen Nederthalers keken in spanning toe wat er gebeurt als je zo’n ongewis experiment voor het eerst op tv uitvoert.  

Wát? Er werd onder de douche? Op dag één?

Ik zie nog wel eens dingen aankomen, maar dit? Overrompelend. Direct lid geworden van de livestream. Zouden ze nog ruzie krijgen? Ik durf de gok niet aan.

Dat van die farce en die tragedie blijkt dus helemaal niet waar: dan zou er nog enige variatie in de geschiedenis zitten. Beetje veel gevraagd van politici met Alzheimer en een creatieve klasse met de fantasie van een goudvis. Ik voorzie een zonnige toekomst, met vrede in het Midden-Oosten, een gezellig WK en een fris, origineel debat over moslims. 

Gelukkig vorigjaar, lieve mensen.