Trage debatten over snelle ontwikkelingen - Kom maandag 9 januari naar De Balie of kijk mee via de livestream

‘Het vertrouwen in Haagse politici is laag, de overheid doet ogenschijnlijk weinig goed en de moderne mediacratie hijgt zich van incident naar hype. Onverenigbare pleidooien voor meer leiderschap in de politiek en tegelijkertijd meer ruimte voor de burgers domineren het publieke debat.’

Zo kondigt debatcentrum de Balie hun debatserie Slow Politics aan. Omdat dit soort debatten - zoals meestal - in Amsterdam plaatsvinden, en bovendien voor slechts een beperkt aantal mensen, hebben we besloten de live registraties van deze debatten met jullie te delen. Via de links onder deze notitie kun je ze allemaal terugkijken.

Grote, trage vragen over onze democratie

Tijdens de afgelopen kerstvakantie kon je daarom op De Correspondent kijken naar drie van deze debatten. Om je - voor het campagnecircus losbarst - te bezinnen op een aantal grote vragen over onze democratie.

- Referenda, loting of burgertoppen - werken nieuwe vormen van democratie?

- Hoe (on)machtig is onze rechtspraak?

- Hoe kunnen media voorkomen dat verkiezingen een circus worden?

In afwachting van wat ongetwijfeld een heetgebakerde en verwarrende campagnetijd gaat worden - al 77 partijen hebben zich aangemeld voor een plek op de kieslijst - kun je met het virtueel ‘bijwonen’ van deze avonden je verdiepen in de achtergrond van deze ontwikkelingen.

A.s. maandag 9 januari wordt de serie afgesloten met een avond over fact free politics, of zoals het tegenwoordig modieus heet: het Post-Truth tijdperk.

‘De avond vindt plaats onder leiding van Clairy Polak. Journalist Eelco Bosch van Rosenthal zal de avond inleiden. We spreken onder meer met Femke Halsema, auteur van het boek Pluche en voormalig fractievoorzitter GroenLinks, Jack de Vries, directeur van adviesbureau Hill+Knowlton, voormalig spindoctor en politicus voor CDA, en Pieter Pekelharing, filosoof & docent politieke en sociale filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.’

Leden van De Correspondent krijgen 5 euro korting op de toegangsprijs en kunnen voor 5 euro naar binnen. Als je bij het kopen van je kaartje de code ‘SlowPolitics2017’ invoert wordt de korting automatisch verwerkt.

Is Amsterdam te ver of schikt de maandagavond je niet? Kijk dan mee via de livestream. De avond vangt aan om 20 uur.

Wil je liever live meekijken? Klik hier Kijken: Hoe (on)machtig is onze rechtspraak? En andere vragen over de scheiding der machten Kijken: Referenda, loting of burgertoppen - werken nieuwe vormen van democratie? Kijken: Hoe media kunnen voorkomen dat verkiezingen een circus worden Bestel hier je kaartje met ‘SlowPolitics2017’ als kortingscode Lees hier meer over het programma van maandag 9 januari
Correspondent Provinciale Staten