‘Alle CBS’en van de wereld komen,’ vertelden de jongens van de start-up me. We dronken koffie om het over iets anders te hebben, maar dit bleef toch wel het meest hangen.

Een congres van de Verenigde Naties waar CBS’en - statistische bureaus - bij elkaar komen. Daar móest ik bij zijn.

Naar de datagekkies

Ik weet het, niet iedereen wordt onmiddellijk wild van statistische bureaus. Je denkt al snel aan brillen, bretels en brompotten. Collega’s konden gegrinnik dan ook niet onderdrukken toen ik uitgelaten op de redactie vertelde over het

Elektrotechnici bekijken fysiologische data die van een piloot zijn verzameld tijdens een vlucht. Foto: Hulton-Deutsch Collection / Getty Images

‘Echt iets voor jou,’ zeiden sommigen tegen me.

Ja, echt iets voor mij. Sinds mijn start bij De Correspondent heb ik een fascinatie voor dataverzamelaars. ging over data uit ontwikkelingslanden. De statistische bureaus daar hebben vaak een chronisch gebrek aan mankracht, kennis en middelen om goede data te verzamelen.

Dat terwijl goede gegevens essentieel zijn voor Als je niet oppast, belandden arme landen in een vicieuze cirkel. Ze zijn te arm om goede data te verzamelen. En omdat ze geen goede data hebben, blijven ze arm.

Vandaar dat de Verenigde Naties - voor het eerst - het World Data Forum organiseren. De centrale vraag: hoe kunnen we zorgen voor meer en betere cijfers in ontwikkelingslanden?

Een belangrijk discussiepunt zijn de nieuwe ontwikkelingsdoelen. Voor de zeventien doelen zijn 169 ‘targets’ bedacht, die stuk voor stuk gemeten moeten worden. Maar voor zoveel targets? En hoe dan?

Mijn vraag aan jullie

Aanstaande vrijdag vertrek ik naar Kaapstad om het congres bij te wonen. Ik zal daar niet alleen praten met mensen die werken voor statistische bureaus, maar ook met vertegenwoordigers van non-gouvernementele en internationale organisaties. Met wetenschappers en beleidsmedewerkers. En met clubs met innovatieve ideeën over data, zoals I Hate Statistics.

Ik doe graag een beroep op jullie kennis en nieuwsgierigheid. Hebben jullie contacten die ik moet spreken? Artikelen die ik moet lezen? Vragen die ik moet stellen? Ik hoor het graag.

Want een congres over zo’n belangrijk onderwerp, dat is niet alleen iets voor mij. Dat is iets voor iedereen.

Mijn reis wordt mede mogelijk gemaakt door het

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de wereld van cijfers. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van mijn verhalen en deel ik het beste wat ik zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail

Meer lezen?

Waarom we veel minder weten van ontwikkelingslanden dan we denken Afrika telt maar liefst vijf van de tien snelst groeiende economieën. En de afgelopen 25 jaar is het percentage arme en ondervoede mensen gehalveerd. Het lijkt goed te gaan met de wereld, maar klopt dit positieve beeld wel? Ik dook in de data en stel vast: we weten bar weinig van de situatie in ontwikkelingslanden. Lees mijn verhaal hier terug Wat is oersaai en gaat de wereld redden? (Hint: wij hebben er een hekel aan) Wat hebben arme mensen het meest nodig? Voedsel? Gezondheidszorg? Onderwijs? Nee. Het antwoord is tegelijkertijd doodsimpel en verrassend. Wat arme mensen het meest nodig hebben, leeft onder tl-licht en systeemplafonds. Lees het verhaal van Maite hier terug Deze ‘hired gun’ laat je voor altijd anders kijken naar data In het boek ‘Poor Numbers’ laat econoom Morten Jerven zien dat Afrikaanse statistieken volstrekt onbetrouwbaar zijn. Ik sprak hem over de controverse rond zijn boek, zijn scepsis over de mantra ‘meten is weten’ en vooral over de vraag: hoe kan het beter? Lees het verhaal van Sanne hier terug