Als lid van De Correspondent kun je onbeperkt verhalen lezen en delen, meediscussiëren met correspondenten, je expertise bijdragen en thema’s volgen. Je krijgt korting op onze evenementen, en je kunt de leesinstellingen aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren.

Dat krijg je terug voor je ledengeld. Maar hoe besteden we die financiële bijdrage precies? In dit financieel verslag leggen we verantwoording af. Aan jou, en aan onze 59.000 leden.

Er is ook een journalistiek jaarverslag:

Dit was jaar vier van De Correspondent (met een blik op de toekomst) Deze week bestaat De Correspondent vier jaar. In dit stuk vertellen we je over onze grootste scoops, zeperds, projecten, nieuwe collega’s en meer. Zo weet je precies wat je als lid van De Correspondent allemaal mogelijk hebt gemaakt. Lees het journalistieke jaarverslag hier

Onze uitgaven

Het financieel verslag is gebaseerd op het voorafgaande boekjaar. Nu is dat dus het jaar 2016.

52,3 procent - Salarissen voor en honoraria voor schrijvende freelancers

 • We geven meer dan de helft van het ledengeld uit aan het schrijven en opnemen van journalistieke producties. Op dit moment hebben we 21 correspondenten in vaste dienst en 14 freelancers die op structurele basis stukken voor ons schrijven.

17,4 procent - Btw

 • Over het ledengeld moeten we 21 procent btw afdragen, omgerekend 17,4 procent van onze omzet uit lidmaatschappen. Oneerlijk, vinden wij, want een papieren journalistiek medium moet 6 procent btw afstaan. Een bizar gevolg van verouderde wetgeving. Op 1 december 2016 heeft de Europese Commissie een voorstel aangenomen dat voorziet in de mogelijkheid voor EU-lidstaten om de btw-tarieven te verlagen voor digitale publicaties. Naar verwachting wordt dit in 2018 in Nederland doorgevoerd. Dan kunnen we véél meer in de journalistiek investeren.

11 procent - Salarissen voor vaste beeldredacteuren en vormgevers en honoraria voor fotografen en illustratoren

 • Bij De Correspondent willen we beeld een belangrijke rol laten vervullen in de verhalen die we publiceren, want door de combinatie van tekst en beeld wordt journalistiek meer gelaagd. Ook willen we een podium bieden aan veel verschillende soorten beeldmakers en werken we zo veel mogelijk Onze beeldredactie is altijd op zoek naar vernieuwende beeldtaal en nieuwe talenten om mee samen te werken. Daarom worden er portfoliodagen georganiseerd om nieuwe beeldmakers te ontdekken. Al verschillende illustratoren hebben in opdracht van De Correspondent werk gemaakt. Bij 415 verhalen maakten zij strips en illustraties. Met in totaal verschillende fotografen hebben we samengewerkt. Bij 405 verhalen maakten zij fotoseries. Ook het koppelen van kunstprojecten aan onze journalistieke verhalen vinden we belangrijk. In de afgelopen jaren hebben we in totaal keer een kunstproject bij een verhaal gepubliceerd.

8,9 procent - De technische ontwikkeling van ons platform

 • Onze site is nooit af. Met een team en CTO Sebastian Kersten blijven we functies ontwikkelen die onze journalistiek verrijken. Zoals de mogelijkheid om jullie beroepen, studies en andere expertise te verifiëren, zodat jullie en wij beter van elkaar zien waar andere leden wat van af weten.

5,6 procent - Redactiekosten

 • Denk hierbij aan lunch en koffie, maar ook laptops, beeldschermen, treinkaartjes, autoritten, journalistieke reizen, boeken en cursussen.

1,8 procent - Marketing

 • Adverteren doen we voornamelijk op Facebook, waar we onze 218.000 likers aanmoedigen om ook lid te worden. Maar denk ook aan boekenleggers met proeflidmaatschappen die we in onze boeken stoppen en onze promotievideo’s.

1,7 procent - Huisvesting

 • Onze redactie huist aan de Weesperzijde 94 in Amsterdam. Leuk om te vermelden: een enthousiast lid bood een aantal prachtige ruimtes in zijn huis aan, waar correspondenten kunnen schrijven en ideeën uitwisselen. Daar zitten we nu al drie jaar. In 2018 gaan we verhuizen naar een grotere redactie.

5,2 procent - Vertalingen en vertaalredactie

 • Veel van onze verhalen gaan over wereldwijde ontwikkelingen en verdienen daarom een internationaal publiek. Het vertalen van deze stukken past ook in onze ambitie om een grenzeloos medium te zijn, met bronnen en bijdragen vanuit de hele wereld. Bovendien vragen velen van jullie, leden, of we sommige stukken voor buitenlandse familie, collega’s en vrienden willen vertalen. In 2018 hopen we een geheel Engelstalige versie van De Correspondent te lanceren. Deze 5 procent gaat naar vertalingen van artikelen, ook van het Engels naar het Nederlands. Voor het oprichten van TheCorrespondent gebruiken we geen geld van De Correspondent, maar hebben we een investering van
Lees onze aankondiging van The Correspondent De beste Engelstalige journalistiek op een onafhankelijk, advertentievrij podium met wereldwijd bereik: die droom willen we vanaf afgelopen lente werkelijkheid proberen te maken. We werken daarvoor samen met professor Jay Rosen van New York University. Lees het verhaal van hoofdredacteur Rob Wijnberg en mij hier terug

5,5 procent - Overige kosten

 • Denk hierbij onder andere aan bedrijfsvoerings-, verzekerings-, juridische, financierings- en bankkosten. Zo gaat er, als je het lidmaatschapsgeld overmaakt, ongeveer 50 cent op aan transactiekosten. Notarissen, juridisch adviseurs, accountants en verzekeraars doen hun werk ook niet voor niets.

Maar dit komt toch op 109 procent uit?

Onze uitgaven zijn hoger dan onze totale ledenomzet. Dat komt uiteraard doordat we naast ledenomzet nog inkomsten hebben (zie hieronder). Daarom tellen bovenstaande posten op tot 109 procent. De extra uitgaven worden gedekt door de winst uit onze boekenverkoop. Die investeren we direct terug in de journalistiek.

Onze inkomsten

Naast onze inkomsten uit ledengelden (bijna 70 procent van het totaal), hebben we ook andere inkomstenbronnen. In onze statuten staat dat minimaal 95 procent van de omzet altijd terug het bedrijf ingaat. Tot nu toe is dat 100 procent geweest, want voor draait het om investeren in de journalistiek. Dit is de verdeling van de inkomsten in 2016:

68 procent - Lidmaatschappen

 • Zoals je ziet: zonder leden geen Correspondent!

14 procent - Boekenuitgeverij

 • Als een auteur de aandacht van een lezer urenlang wil vasthouden, is een boek nog steeds het beste medium. Daarom vinden we een boek een logische volgende stap in het journalistieke proces. Het aandeel van de uitgeverij in de omzet van De Correspondent is spectaculair gestegen (van 3,4% naar 14%). Dat heeft twee oorzaken. Het boek Je hebt wel iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis was een ware bestseller, met meer dan 40.000 verkochte exemplaren. En Rutger Bregmans boek Gratis geld voor iedereen ging de wereld over. Boekenuitgever Milou Klein Lankhorst verkocht samen met een Brits agentschap de rechten aan 22 landen. Winst uit de uitgeverij investeren we weer in de journalistiek.

5procent - Sprekersbureau

 • Correspondenten worden geregeld gevraagd voor lezingen bij organisaties en op conferenties. Floor Milar en Sophie Bergisch van ons sprekersbureau regelen de zakelijke en praktische afhandeling voor de correspondenten. Zo vergroten we onze journalistieke impact. Tegelijkertijd levert het nieuwe inkomsten op. Het grootste gedeelte van de vergoeding gaat naar de spreker zelf, de rest gaat naar het redactiebudget.

10 procent - Subsidies

 • We vragen subsidies aan voor zeer specifieke journalistieke projecten, zoals het bouwen van de thema’s, of voor kostbare onderzoeksreizen naar het buitenland. Redactionele onafhankelijkheid is daarbij altijd een onvoorwaardelijke eis.

2 procent - Donaties

 • Veel leden doneren een extra bedrag bovenop hun lidmaatschap. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor!

1 procent - Evenementen en doorplaatsingen

 • Onze programmamaker Machteld Vinkenborg brengt onze journalistiek een paar keer per jaar naar het podium. Dat doen we om de band met jullie, leden, te versterken. In 2016 organiseerden we enkele afleveringen van onze kunsttalkshow Artfest, rond ons privacyboek het theaterprogramma Het Grote Privacy Experiment (in Utrecht en Gent) en in Nijmegen een avond over hoop in de politiek, met Femke Halsema. De kaartverkoop voor deze Correspondent-avonden leveren inkomsten op, maar het is niet ons doel om hier winst mee te maken. We willen jullie graag ontmoeten en daarom houden we de ticketprijs zo laag mogelijk. Ook verdienen we geld met het doorplaatsen van onze stukken in andere (buitenlandse) media.

Nog geen lid van De Correspondent?

Vind je dat we het ledengeld goed besteden en wil je nieuwe verhalen mogelijk maken? Word dan vooral lid van De Correspondent. Wij, en alle leden, zullen je zeer dankbaar zijn.

Word lid Lees je onze verhalen met plezier en wil je nieuwe artikelen mogelijk maken? Word dan ook lid van De Correspondent voor slechts 60 euro per jaar of 6 euro per maand. Ja, ik doe mee!

Het journalistieke jaarverslag

Benieuwd naar onze inhoudelijke hoogtepunten van het afgelopen jaar en de plannen voor het komende jaar? Lees dan ook ons journalistieke jaarverslag:

Dit was jaar vier van De Correspondent (met een blik op de toekomst) Deze week bestaat De Correspondent vier jaar. In dit stuk vertellen we je over onze grootste scoops, zeperds, projecten, nieuwe collega’s en meer. Zo weet je precies wat je als lid van De Correspondent allemaal mogelijk hebt gemaakt. Lees het journalistieke jaarverslag hier Deze verhalen uit jaar 4 van De Correspondent zullen we niet snel vergeten Zoals elk jaar selecteren we vlak voor onze verjaardag de beste verhalen uit het jaar ervoor. Dat is niet eenvoudig: de lijst met darlings is stukken langer dan de lijst met uitverkoren producties. Maar dit zijn ze: achttien onvergetelijke verhalen op een rij. Lees hier alle stukken terug