Spring naar inhoud

Terugkijken: Onervaren interviewer Diederik Samsom overrompelt Shell-topvrouw Marjan van Loon

Zondag werd Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, door drie interviewers in debatcentrum De Balie aan de tand gevoeld. Het gesprek met Diederik Samsom is het terugkijken waard.

In Operatie Interview wordt één spraakmakende gast door drie interviewers bevraagd. Wie de interviewers zijn, blijft geheim tot vlak voor aanvang. Dat zou spraakmakende gesprekken moeten opleveren. Helaas stelden de interviews van journalisten Hella Hueck en Jeroen Smit teleur. Het lukte de interviewers in de zeer schaarse tijd niet om de topvrouw iets waarachtig interessants of nieuws te laten zeggen. Het interview van Hueck mislukte door een gebrek aan focus; Smit stelde de juiste vragen en bleek een goede verleider, maar kwam tijd tekort.

Maar Marjan van Loon was hoogst verrast toen – als derde in de rij – oud-milieuactivist en voormalig PvdA-voorman Diederik Samsom haar kwam interviewen. Dat zorgde voor enige spanning. Samsom is zichtbaar ongemakkelijk als interviewer, hij is gewend de antwoorden te geven. Dat bleek ook algauw: zijn eerste vraag duurde anderhalve minuut. Terwijl hij in totaal maar tien minuten had.

Maar dat is een tekortkoming van het format, want het was wél een goeie vraag. En ook zijn volgende interventies maken duidelijk dat Samsom precies weet wat Shell te doen staat, en hoe het bedrijf de leiding kan en moet nemen. Aan de kijker te beoordelen of de antwoorden van Van Loon wat dat betreft hoopgevend zijn.

Vimeo
Operatie Interview: Marjan van Loon (Shell) vs Diederik Samsom (politicus)
Hier kun je de volledige ‘Operatie Interview’ met Marjan van Loon terugkijken Vorige week op De Correspondent: Mijn langlopende onderzoek naar Shell krijgt de komende maanden een spannend vervolg Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Still uit Operatie Interview: Marjan van Loon (Shell) vs Diederik Samsom (politicus)
Correspondent Democratie & Klimaat