Spring naar inhoud

Mijn collega en goede vriend, onderzoeksjournalist Ahmet Şık, is opgepakt (en nog steeds niet vrijgelaten)

Op 31 december arresteerden Turkse autoriteiten Ahmet Şık, de prominentste onderzoeksjournalist in het land en mijn collega en goede vriend. Jullie kennen hem misschien nog van zijn stuk op De Correspondent over de Gülenbeweging. Şık is nog steeds niet vrijgelaten.

Şık wordt verdacht van het maken van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ en het beledigen van de Turkse Republiek, de rechterlijke macht, het leger en de veiligheidsdiensten.

Şık is door een officier van justitie ondervraagd over zijn Twitter-activiteiten. Enkele van zijn tweets worden gebruikt als ‘bewijs’ dat hij propaganda voor de PKK (Koerdische Arbeiderspartij), de FETÖ (Terroristische Organisatie van Fethullah Gülen) en de DHKP-C (de links-extremistische en terroristische Revolutionaire Volksbevrijdingspartij/Front) maakt.

De aantijgingen zijn bizar. Zeker als je bedenkt dat al deze groeperingen tegenstrijdige doelen hebben. Ook is Şık een van de meest volhardende critici van Gülen en zijn islamitische beweging – of sekte, zoals hij deze noemt.

In zijn laatste verklaring zei Şık tegen de rechtbank: ‘Ik heb geen connecties met welke illegale organisatie dan ook. Ik strijd alleen maar tegen de macht. Mijn doel is altijd geweest om machthebbers te verstoren, welke partij ze ook aanhangen. Hierdoor, en vanwege mijn journalistieke werk, ben ik door de jaren heen een persona non grata geworden.’

Şık heeft al eerder vastgezeten – met collega-journalist Nedim Sener – vanwege het schrijven van het boek The Imam’s Army, waarin hij onderzoek deed naar de beweging van Gülen. Het boek werd in 2011 ingenomen en verbannen.

In Turkije geldt momenteel de noodtoestand, die werd afgekondigd na de poging tot staatsgreep. Dat betekent dat iemand vijf dagen kan worden vastgehouden zonder contact met een advocaat. Pas na dertig dagen hechtenis wordt iemand aan een rechter voorgeleid. Dit geldt ook voor Şık.

Het is heel moeilijk om in contact te komen met Şık. Het enige wat ik weet is dat hij tot eenzame opsluiting was veroordeeld (pas na ophef in de media werd hij in een cel met andere gevangenen geplaatst) en drie dagen lang geen drinkwater had.

Het enige wat nu helpt, is de zaak in de openbaarheid te houden. Maar in het land met de meeste gevangen journalisten ter wereld is een eerlijk proces een onmogelijkheid. En is het dus hopen dat de aanklachten worden ingetrokken.

Deze notitie werd vertaald uit het Engels door Maaike Goslinga. Vragen of opmerkingen voor de auteur? Reageer dan in het Engels, dan probeert de auteur erop te reageren.

Voor de website The Black Sea volg ik de zaak. Hier kun je meer lezen over Ahmets arrestatie, de debestreffende tweets en zijn proces Met Ahmet schreef ik deze explainer over de Gülenbeweging
Journalist, gespecialiseerd in Turkije