Spring naar inhoud

Luisteren: Een podcast over Amerikaans verraad in Irak

Tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan kregen de Amerikanen hulp van tienduizenden Irakezen en Afghanen: tolken, chauffeurs, klerken. Veel van hen zijn nu in gevaar, omdat ze worden gezien als landverraders. In deze schokkende podcast horen we hun verhalen.

Zonder lokale medewerkers hadden de Amerikanen nooit in Irak en Afghanistan kunnen opereren. Zonder hen geen inlichtingen. Amerika heeft ook een wet aangenomen die deze mensen moet beschermen - door ze asiel te bieden. Toch lukt het bijna niemand om daarvoor in aanmerking te komen. De Amerikanen laten hun helpers aan hun lot over. Hoe kan dat?

De nieuwe aflevering van de podcast This American Life stelt en beantwoordt die vraag. Het is een prachtig portret van een Iraakse tolk - Sarah - die al acht jaar wacht op een visum, en van een activist - Kirk Johnson - die probeert deze mensen te geven waar ze recht op hebben: veiligheid.

Ik moest een beetje lachen om de disclaimer aan het begin van deze aflevering. Normaal gesproken begint die: ‘Als je met kleine kinderen luistert...’ En volgt dan iets over scheldwoorden. Maar deze keer gaat de waarschuwing iets anders. ‘Als je met kleine Amerikaanse kinderen luistert, weet dan dat dit geen verhaal is waardoor je je trots voelt om Amerikaan te zijn.’

Luister de aflevering ‘Didn’t We Solve This One?’ hier terug
Correspondent Globalisering