Op de redactie van De Correspondent besprak ik met een collega de die we met jullie samenstellen in de serie ‘Moderne klassiekers inhalen.’ Er keken een paar collega’s op, maar daarna tikte iedereen weer driftig door. Tot het gesprek over tv-series ging. Toen beeldredacteur Sterre Sprengers vertelde waarom het camerawerk van Breaking Bad zo origineel is, verzamelde iedereen zich om haar bureau om mee te praten. 

Soms hoor ik mensen verzuchten hoe vijftig jaar geleden ‘iedereen de grote literatuur las en besprak.’ Ik stel me dan voor dat mensen toen over boeken praatten zoals we nu over series discussiëren.

Er lijkt immers tegenwoordig geen beter gespreksonderwerp dan de serie die je allebei bekeken hebt. Bovendien kijkt iedereen er minstens vijf tegelijk. 

Zo volg ik House of Cards, Mad Men, Orange is the New Black, Homeland en Girls en haal ik ondertussen The West Wing en Breaking Bad in. Twin Peaks heb ik er net opzitten. Toch bijzonder hoe onze hersenen het voor elkaar krijgen om door de jaren heen zoveel verhaallijnen en personages te verwerken en te volgen. 

Hieronder de eerste lijst ledentips, die binnenkwamen na de die ik vorige week deed. Een oproep om moderne klassiekers te delen die de generaties die nu op de aarde rondlopen beïnvloed hebben en door ons allen gelezen of bekeken zouden moeten worden.

Ik ben heel benieuwd welke series er volgens jou nog bij horen en houd deze suggesties en wijzigingen bij in een Vervolgens bespreken correspondenten en leden de komende weken de moderne klassiekers die ze zelf nog niet gezien hebben. Zo kunnen we onbevangen aan het herinterpreteren slaan. 

Dus welke tv-serie zou jij willen inhalen en voor De Correspondent bespreken?

Mijn keuze: Breaking Bad. Daar heb ik zoveel lyrische verhalen over gehoord, dat ik het verhaal over een scheikundeleraar die meth gaat koken niet langer kan negeren. Binnenkort de bespreking!

De ontvangen tips tot nu toe

Beschouw dit alsjeblieft niet als een definitieve ranglijst of canon, maar zie het voor wat het is: een mooie verzameling kijktips van mensen die toevallig allemaal lid van De Correspondent zijn. Ze zijn gesorteerd op

Serie Maker Verschijningsjaar IMDB-cijfer Getipt door
Breaking Bad Vince Gilligan 2008 9,5 Vincent van de Ven, Jornt Buijs
The Wire David Simon 2002 9,4 Jasper van Weerd, Thom Dieben
I, Claudius Robert Graves 1976 9,1 Bart de Graaf, Luuk van ‘t Hullenaar
Twin Peaks David Lynch & Mark Frost 1990 9 Ernst-Jan Pfauth
House of Cards Beau Willimon 2013 8,9 Bart de Graaf, Thom Dieben, Codrin Kruijne
Six Feet Under Alan Ball 2001 8,8 Caroline vd Vlies
Battlestar Galactica Glen A. Larson 2004 8,8 Codrin Kruijne
Black Mirror Charlie Brooker 2011 8,7 Matthijs Westland
The West Wing Aaron Sorkin 1999 8,7 Thom Dieben, Codrin Kruijne
Berlin Alexanderplatz Rainer Werner Fassbinder 1980 8,6 Tjeerd Schumacher
Carnivàle Daniel Knauf 2003 8,6 Katarina Serulus, Eric Veltink
Homeland Howard Gordon & Alex Gansa 2011 8,6 Carlo Wijnen
The Kingdom Lars von Trier 1994 8,6 Jorn Wemmenhove
The Singing Detective Joan Amiel & Dennis Potter 1986 8,6 Jeannine Van dam
The Edge of Darkness Troy Kennedy Martin & Martin Campbell 1985 8,5 Tjeerd Schumacher
Dr. Who Sydney Newman 1963 8,5 Peter Foliant
American Horror Story (Seizoen 2) Brad Falchuk & Ryan Murphy 2011 8,4 Caroline vd Vlies
Star Trek Gene Roddenberry 1966 8,4 Nathanael Korfker
Angels in America Mike Nichols & Tony Kushner 2003 8,3 Nina Polak
Northern Exposure Joshua Brand 1990 8,2 Marinus Ruiten
Lipstick on Your Collar Dennis Potter 1993 7,9 Bart de Graaf
No Time for Sergeants Mervyn Leroy 1964 6,5 Sylvester van Welij 


94 boeken die we volgens jullie moeten inhalen Deel 1 in de moderne klassieker-serie: literatuur. En antwoord op de vraag wat een 'moderne klassieker' volgens mij is. Lees het artikel

Moderne klassiekers inhalen Het is een licht deprimerende gedachte dat er zoveel moderne klassiekers zijn die miljoenen mensen hebben gevormd, maar aan ons voorbij zijn gegaan. Mijn goede voornemen voor 2014 is daarom: Moderne klassiekers inhalen, erover schrijven en er in mijn tuin met u op doorgaan. Lees de column waarin ik het startschot voor deze serie gaf.