Spring naar inhoud

Voor het eerst is exact berekend hoeveel ongerept bos er wereldwijd verdwijnt

Tussen 2000 en 2013 verloren we 919.000 vierkante kilometer bos: een gebied ter grootte van Spanje en Duitsland samen. Dit blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Meer dan de helft van dit bosgebied bevond zich in drie landen: Rusland, Canada en Brazilië. Ongerept bos – of intacte boslandschappen, zoals de wetenschappers het zelf noemen – is natuurlijk bos zonder menselijke verstoring, met een minimale grootte van 500 vierkante kilometer.

Het boeiende aan de nieuwe gegevens is dat ze zijn verkregen met behulp van satellietbeelden. De onderzoekers vergeleken beelden van de Landsatsatelliet uit 2000 met die uit 2013. Voorheen werden uitspraken over het mondiale verlies aan bos gedaan door de Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN, die zich daarbij uitsluitend baseerde op metingen van landen zelf.

Op die manier berekende de FAO dat er wereldwijd tussen 2000 en 2013 ongeveer 1,5 miljoen vierkante kilometer bos verdween. Daar stond tegenover dat er in die periode ook weer bossen werden aangeplant, waardoor het netto verlies zo’n 630 duizend vierkante kilometer was.

De nieuwe cijfers laten zien dat dit een verlies betekende van bijna een miljoen vierkante kilometer oorspronkelijk boslandschap. Die ongerepte bossen zijn cruciaal, omdat ze – in vergelijking met aangeplante bossen – meer CO2 opslaan en een veel hogere biodiversiteit kennen.

De belangrijkste oorzaak van het verlies aan bos is illegale houtkap, dat leidt tot het uiteenvallen van intacte bossen in kleinere stukken. Als de boskap op deze manier doorzet zijn er zelfs in bosrijke landen als Congo over zestig jaar geen oorspronkelijke bossen meer over, aldus de onderzoekers.

Hier vind je de studie uit Science Advances Lees hier meer over de studie in NRC Handelsblad Hier vind je mijn eerdere explainer over de staat van het bos (met cijfers van de FAO) Hier kijk je reportages terug over innovatieve manieren om ontbossing tegen te gaan Hier lees je over de laatste ontwikkelingen uit 2016 in het tropisch regenwoud op Mongabay
Journalist, gespecialiseerd in milieu