Spring naar inhoud

Hoe doe je dat eigenlijk, een statistisch bureau opzetten?

Op de derde dag van het UN World Data Forum praat ik een uur met Pali (‘Padi’) Lehohla. Hij is de statisticus-generaal van het Zuid-Afrikaanse ‘CBS.’ Veel Zuid-Afrikanen denken aan knalgeel als ze zijn naam horen: hij zwoer ooit om, tot de hele volkstelling van Zuid-Afrika was gepubliceerd, een geel pak te dragen.

Geel was de kleur van zijn bureau ten tijde van de volkstelling in 2011 en 2012. En die kleur droeg hij, 750 dagen lang, tot alle resultaten van de planning waren gepubliceerd.

De focus van ons gesprek: ‘statistische capaciteit’ in Afrika. Oftewel, dat statistische bureaus de mankracht, geld en kennis hebben om gegevens te verzamelen en analyseren. Die capaciteit opbouwen, daar heeft Lehohla veel ervaring mee.

Na het eind van het apartheidregime in 1994 moest het Zuid-Afrikaanse CBS bijna vanuit het niets worden opgebouwd. Het eerste grote project was een volkstelling in 1996. Daarna is het bureau stukje bij beetje meer en betere data gaan verzamelen.

Een van de laatste projecten: het digitaliseren van papieren documenten. In het ministerie van Binnenlandse Zaken alleen al liggen 2,8 miljard documenten die ingescand moeten worden. De oudste stamt uit 1789.

Zuid-Afrika is niet het enige land dat na een woelige periode een statistisch bureau moet opzetten. Zo ging Lehohla in 1998 naar Cambodja en in 2008 naar Soedan om hierbij te helpen.

Zijn belangrijkste advies voor nieuwe bureaus? ‘Zorg dat de politiek achter je staat. Je gaat fouten maken, en veel ook. Politici moeten dus geduld hebben. Maar ook: wees ambitieus, durf te dromen.’

Pali Lehohla na afloop van ons interview. Foto: Sanne Blauw
Lees hier meer over mijn plannen voor het congres Dag 1: De kickoff van het ‘wereldkampioenschap statistiek’ Dag 2: Hot topic op het World Data Forum is leven en dood registreren Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Ouderschap