Het nationalisme is internationaal gegaan #makeNLgreatagain
Bij de bouwmarkt zag ik laatst een vogelhuisje met een Nederlandse vlag. Grappig: alsof vogels ook vaderlandslievend zijn. Extra grappig was dat op de zijkant van het huisje ‘Dutch’ stond.
Zouden onze vaderlandslievende vogels geen Nederlands spreken?
Het paradoxale nestkastje bracht mij op een interessante observatie van taalkundige Marc van Oostendorp: het feit dat Geert Wilders vaak in het Engels twittert.
Een Nederlands, nationalistisch politicus die Engels spreekt: dat lijkt gek. Maar volgens Van Oostendorp is het tactiek. Wilders laat zijn volgers zien dat hij zich niet bezighoudt met lokale wissewasjes, maar met een internationale strijd tegen de ‘Europese elites’ en de ‘wereldwijde islam.’ En dat hij - en dus ook zijn volgers - onderdeel zijn van een ‘wereldwijde omwenteling.’
Daar zit veel in. Je zou nog kunnen toevoegen dat Wilders met zijn Engels laat zien dat hij en zijn fans niet ‘van de straat zijn,’ een uitnodiging naar hoger opgeleiden bijna. En natuurlijk dat hij met zijn slogan wil surfen op de Trumpgolf: Trump bewees dat populisten echt macht kunnen pakken, iets waarin Wilders nog niet slaagde.
Trump bewees dat populisten echt macht kunnen pakken, iets waarin Wilders nog niet slaagde
Je kunt ook concluderen dat waar links vroeger heel internationaal georiënteerd was, dat nu vooral voor rechts lijkt op te gaan. Conservatieve nationalisten zoeken elkaar op, denk aan Wilders die Marine Le Pen ontmoette in Den Haag of Le Pen die laatst naar Trump Tower ging.
Ook hun fans vinden elkaar, maar dan vooral online. Dan is het niet zo gek dat ook Nederlanders zich met Trump verbonden voelen. Zo sprak ik laatst de Brabantse Trumpfan Jordy van Lith (24). In de nacht van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zat hij met een Trumppetje op aan de televisie gekluisterd.
Van Lith - die nog nooit in Amerika is geweest - woont in de buurt van Den Bosch en werkt als communicatietrainer en tekstschrijver. Hij twittert veel over Trump en doet dat vooral in het Engels. Daarbij gebruikt hij hashtags als #AmericaFirst #TeamTrump en #MAGA (Make America Great Again).
Van Lith was jaren terug PvdA-lid, maar knapte af op een in zijn ogen te politiek correct immigratiebeleid. In Trump vond hij de kampioen van het ‘recht voor zijn raap’ zijn. Iemand die ‘keiharde eisen’ wil stellen aan immigranten, bijvoorbeeld.
Hoe reageert Van Liths omgeving op zijn politieke voorkeur? Toen hij deze zomer op Facebook zijn voorkeur voor Trump deelde, reageerden sommige vrienden geschokt. Anderen dachten dat hij aan het trollen was of een sociaal experiment uitvoerde.
Dat was ook mijn eerste gedachte. Van Lith had een mail gestuurd aan De Correspondent waarin hij zich aanbood om geïnterviewd te worden als ‘hoogopgeleide PVV’er’ en Trumpfan. Ik hapte toe omdat ik benieuwd was waarom een Nederlander Trumpidolaat zou zijn.
Die twijfels of zijn politieke voorkeuren wel echt zijn, vond Van Lith ‘typisch.’ Veel mensen kunnen zich kennelijk niet voorstellen dat een hoogopgeleide achter Trump staat.
De tijd zal dat veranderen, vermoedt hij: als Wilders straks 35 zetels haalt, komen die stemmen echt niet alleen van laagopgeleiden.
In Den Bosch discussieerden we nog wat verder over Trump. Maar we hadden totaal andere opvattingen, merkten we. We bleken ons dan ook op totaal andere bronnen te baseren.
Een Nederlandse patriot kan zich blijkbaar meer thuisvoelen bij een Amerikaan uit Smalltown, Texas dan bij zijn buren
Van Lith leest graag Breitbart, Drudge Report en volgt Project Veritas. Ook vertoeft hij graag op de Reddit-pagina The _Donald, een forum waar honderdduizenden fans samenkomen. Hij vertelde enthousiast over de keer dat de gebruikers de gelekte e-mails van de Clinton-campagne gingen uitspitten. Ook houdt hij van de ‘energieke’ Amerikaanse Trumptwitteraars.
Dat vond ik fascinerend. Je hoort weleens dat de Nederlandse kosmopolitische elite zich meer verbonden voelt met de elite in New York of Shanghai dan met de ‘gewone burger’ in Appelscha of Leusden.
Evengoed kan een Nederlandse patriot zich dus meer thuis voelen bij een Amerikaan uit Smalltown, Texas dan bij zijn buren. Want dat is waar Van Lith troost vindt. Bij, zoals hij het zegt, de verplegers, veteranen en huisvrouwen die in Trump de kampioen van de vergeten Amerikanen zien. Dat zijn Van Liths ‘buren.’
‘Eigen volk eerst’ is kortom een wereldwijde beweging. Dat verklaart niet het woord ‘Dutch’ op een Hollands vogelhuisje - dat in deze geglobaliseerde wereld misschien wel in China is gemaakt. Maar het verklaart wel de hashtag #MakeTheNetherlandsGreatAgain. Die geeft Nederlandse nationalisten het gevoel deel uit te maken van iets groters. En daarbij krijg je, op deze dag van de inauguratie van Donald Trump, ook nog eens de bonus dat je deel uitmaakt van het winnende team.