In mijn werkzame leven heb ik al heel wat interviews gegeven. Een stuk of honderd, schat ik zo.

Precies één heb ik onthouden.

Dat interview vond plaats in een studio van Radio 1 in Hilversum, voor het twee weken geleden opgeheven programma  In een kitscherige leren fauteuil, naast een nog veel kitscherig haardvuur op een beeldscherm. Ik vond dat potsierlijk, weet ik nog. Haardvuur-tv, hoe knullig wil je het hebben?

Zelden heb ik een interviewer meegemaakt die niet alleen zulke goede, open en prikkelende vragen stelde, maar die ook nog zo goed luisterde naar de antwoorden.

Maar dat is niet de reden dat ik het interview onthouden heb. De reden zat tegenover me: een man genaamd Lex Bohlmeijer, van wie ik toen nog nooit had gehoord (ik ben niet zo’n radioluisteraar). Zelden heb ik een interviewer meegemaakt die niet alleen zulke goede, open en prikkelende vragen stelde, maar die ook nog zo goed luisterde naar de antwoorden. Die écht geïnteresseerd bleek in wat ik te vertellen had. Die onderbrak als dat nodig was, doorvroeg als iets onduidelijk werd, maar ook de ruimte liet voor een gedachtenontwikkeling. Die niet de bekende journalistenblik in zijn ogen had als je net met je antwoord begonnen was (‘afronden nu, pakkende oneliner graag’), maar die op mysterieuze wijze zijn gast beter uit zijn woorden liet komen dan die gast zelf dacht te kunnen.

Toen ik wegliep, dacht ik: Jeetje, dat heb ik best goed verteld. En dat kwam niet door mijzelf.

Die man gaat nu, na tien jaar Casa Luna, podcasts maken voor De Correspondent. En daar zijn we heel blij mee. Het is een experiment: zowel voor Lex als voor ons is deze audiovorm op het web nieuw. Maar de formule van de podcasts is niettemin simpel en helder: wekelijks een goed gesprek van ongeveer een halfuur over een actueel thema met een interessant iemand die je niet zo snel aan het woord hoort in het hedendaagse hapsnapdebat. Een correspondent Goede Gesprekken op zoek naar andere stemmen dus. Stemmen die leden van De Correspondent ook zelf kunnen aandragen: Lex hoort graag wie jullie in zijn tuin willen horen.

Nu zou ik hier nog veel meer woorden kunnen wijden aan wie Lex Bohlmeijer precies is, maar hoe beter dat te vertellen dan in een goed gesprek van Lex met zichzelf? Deze kun je vinden in zijn tuin. En morgen zal zijn eerste interview te horen zijn, met - die zichzelf ‘manager van de rafelranden van de samenleving’ noemt. Luisteren dus!

  Lex ondervraagt Lex Luister hier het introductiegesprek dat Lex Bohlmeijer met zichzelf opnam. Voor de spiegel (12 minuten)