Vimeo
Bekijk hier de film Samsung Galaxy

Wat weten we van Zuid-Korea? Bijna niks. Het land komt vooral in het nieuws wanneer Noord-Korea dreigende taal uitslaat. Voor de buitenstaander is het een soort Japan: schoon, gedisciplineerd, hiërarchisch, de economie boven alles. Beelden van het dagelijks leven, die ons inzicht zouden kunnen bieden in zoiets als de psyche van de gewone man, zijn er vrijwel niet.

Deze week gebeurde in Zuid-Korea het schier onmogelijke: er werd uitgevaardigd tegen de baas van Samsung. Deze Jay Lee wordt ervan verdacht zo’n 36 miljoen dollar omkopingsgeld te hebben betaald aan een geheimzinnige vertrouwelinge van president Park Geun-hye.

De president en haar vertrouwelinge hadden het land toen al in rep en roer gebracht, wat begin december leidde tot een afzettingsprocedure tegen Park. Omkoping en afpersing via allerlei stichtingen van de vertrouwelinge brengen aan het licht wat iedereen daar weet, maar niet durft te zeggen: Zuid-Korea is een door en door corrupt land, waar een kleine elite de buit verdeelt.

De impact van wat er gaande is, begrijp je pas echt wanneer je kijkt naar de film Samsung Galaxy

Goed, politieke schandalen zijn er eerder geweest, maar een arrestatiebevel tegen de baas van Samsung, het kroonjuweel van de Zuid-Koreaanse economie, is een schok van jewelste. Want hoe werkt het normaliter? De vader van Jay Lee was de grote baas van Samsung tot hij in 2014 werd getroffen door een hartaanval. Deze Lee is verschillende keren veroordeeld voor omkopingspraktijken, belastingontduiking en handelen met voorkennis, maar de vonnissen werden nooit uitgevoerd. Zodra er een nieuwe president kwam, kreeg hij gratie, waarna hij weer baas werd van Samsung.

De familie Lee is dus in alle opzichten een dynastie, ver boven de wet verheven. Het huidige schandaal is echter zo groot dat niet alleen de president, maar ook de economische elite wankelt.

De impact van wat er gaande is, begrijp je pas echt wanneer je kijkt naar de film Samsung Galaxy, gemaakt door de Franse fotograaf Het is een video-brief, verteld door een jonge vrouw die haar dagelijks leven beschrijft. Haar stem lijkt aanvankelijk droog en zakelijk, maar maakt ons gaandeweg deelgenoot van een ontluisterend en bitter verhaal.

Dat verhaal werkt juist zo goed door de ogenschijnlijk zakelijke presentatie, met een sarcastische ondertoon die langzaam aan de oppervlakte komt. Tegelijkertijd krijgen de beelden een extra dimensie: de camera van Champalaune tast de foto’s af, brengt accenten aan, lichte verschuivingen van voor- en achtergrond creëren een gevoel van beklemming en vervreemding, van eenzaamheid en onheil.

Samsung Galaxy is een juweel van een film; een klein verhaal, dat een hartverscheurend grote wond open legt. Zo ziet het leven eruit wanneer je wordt omarmd door Samsung, groter dan de staat.

Meer weten?

Mini-docu: Tian Yu maakte onze iPhones (tot ze van het dak sprong) Onze iPhones, iPads en Apple Watches worden gemaakt door het Chinese bedrijf Foxconn. Tian Yu besloot er op haar zeventiende te gaan werken. Na een maand deed ze een zelfmoordpoging. Nu, vijf jaar later, strijdt ze voor betere arbeidsvoorwaarden in de fabriek. Kijk hier de film terug Unieke beelden: Deze man trotseert de taliban om alle kinderen in Afghanistan in te enten Midden in talibangebied werkt Abdul Rashid, alias De rijdende mullah, aan zijn hartewens: alle kinderen in Afghanistan vaccineren. Normaal gesproken zouden wij daar niks van te zien krijgen, want iedereen met een camera is er verdacht. Met enige trots presenteer ik dan ook deze ‘onmogelijke film,’ over een bijzonder tafereel in alledaags Afghanistan. Kijk de film hier terug Donald Trump is een clown/gevaar/zegen (doorhalen wat niet van toepassing is) Niets aan de man die vandaag de 45ste president van de Verenigde Staten wordt is traditioneel of waardig. Niets is gewoon, voorspelbaar of logisch. Alles wat hij doet is gemaakt voor televisie, voor het effect, voor het moment. En toch is Donald Trump de komende vier jaar president van het machtigste land op aarde. Lees het verhaal hier terug