Landschapsarchitect Dirk Sijmons beantwoordde jullie vragen over windmolens en de schone energievoorziening van de toekomst
Vorige week publiceerde ik een groot interview met Dirk Sijmons, het geweten van het Nederlandse landschap, over de toekomst van onze delta. Hij reageerde gisteren uitgebreid op jullie vragen, bijvoorbeeld over de ruimtelijke gevolgen van energieopslag.
Veel vragen gingen over de plaatsing van windmolens: waar wel en waar niet? En is het wel aan planologen en landschapsarchitecten om daarover te oordelen, is dat niet te top-down gedacht?
Sijmons reageerde dat hij het gevaarlijk vindt om ‘in de transitie top-downprojecten en bottom-upinitiatieven elkaar te laten verketteren en vervolgens de ‘planologen’ voor het gemak tegenover de initiatiefrijke ‘burgers’ te plaatsen.’
Tegelijk met het interview vertoonden we 2050 – An Energetic Odyssey, een animatiefilm die nog steeds te zien is op De Correspondent en toont hoe we 25.000 windmolens op zee kunnen bouwen.
Onder dat stuk werd een kritische vraag gesteld over de gevolgen van windparken op zee voor het zeeleven. Een zeer behulpzame lezer dook de wetenschappelijke literatuur in, en vatte bondig samen wat we weten over de gevolgen van windmolens voor zeezoogdieren. Dirk Sijmons reageerde daar weer op.
Omdat ik vermoed dat niet iedereen ‘meldingen’ heeft ingeschakeld om de bijdragen te volgen, deze notitie om jullie erop te wijzen. Je leest de bijdragen via de links hieronder.
Hier vind je het interview terug, met de antwoorden van Dirk Sijmons op jullie vragen. Sijmons’ bijdragen zijn uitgelicht en dus makkelijk herkenbaar. Hier vind je de Energetic Odyssey terug, met de bespreking van de gevolgen van windmolens voor zeeleven onderin. Deze bijdragen zijn uitgelicht en dus makkelijk herkenbaar. Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief