Hoelang duurt een jaar? Een jaar duurt geen jaar. Althans, ieder jaar duurt zolang dat jaar duurt. En dat verschilt dus per jaar. En we weten dat dankzij koraal. Verder ga ik niet te veel verklappen. Luister vooral deze korte podcast van Radiolab. Vermakelijk en 'mind bending'. The Times They Are a-Changin’ (20 minuten)

De wereld in zestien tekeningen De Nederlandse kunstenaar Tjarko van der Pol heeft zijn project ‘Levenswerk’ deze week afgerond. Het zijn zestien tekeningen die het ontstaan van de wereld laten zien en doorgaan tot ver in de toekomst. Zeer gedetailleerde tekeningen vol informatie, om van alles in te ontdekken. Om eindeloos naar de staren. Ga vooral op zoek naar de grappen die de kunstenaar erin heeft verwerkt, want de tekeningen zitten er vol mee. Het werk is nu ook in het echt te zien, in de Galerie 37PK in Haarlem. Levenswerk (zo lang je wil)

De laatste niet-veryupte winkelstraat van Amsterdam De één noemt het stuk 'domweg racistisch', de ander 'veel te eenzijdig'. Dit artikel van Auke Kok over een Amsterdamse winkelstraat doet de tongen goed loskomen. Kok beschrijft de pogingen om de Javastraat in Amsterdam-Oost te ontdoen van Marokkaanse en Turkse groenteboeren, ten faveure van hippe koffietenten, pop-upwinkels en de onvermijdelijke HEMA. Maar het verhaal over blank ongenoegen en bestuurlijk onvermogen in oude stadswijken is nu toch wel verteld, zou je denken? Toch verrast het stuk, bijvoorbeeld door de observatie dat ook veel allochtone ondernemers zélf zitten te wachten op meer blanke winkels. Het stuk laat treffend zien wat er gebeurt als mensen niet met elkaar, maar langs elkaar leven. Domweg ongelukkig in de Javastraat (4.000 woorden)

Theo Maassen interviewt Ali B 24 uur lang Vanaf vorige week presenteert cabaretier Theo Maassen het programma '24 uur met…', waarin hij één dag en één nacht met een bekende Nederlander wordt opgesloten in een kamer om diegene te interviewen. In de eerste aflevering was Ali B te gast. Ondanks hun soms fundamentele meningsverschillen - zo vindt Theo dat Ali zijn zoons heeft verminkt omdat hij ze heeft laten besnijden - levert het waanzinnig mooie televisie op, met twee hoofdrolspelers die echt naar elkaar luisteren. Een oprecht gesprek tussen twee vaders, twee entertainers, maar bovenal: twee mannen die niet te trots zijn om zich ergens over te verwonderen. 24 uur met... Ali B (50 minuten)

The Curious Case of Benjamin Bratton Het ideeënplatform TED, met zijn versimpelende nadruk op inspireren en innoveren, leidt de aandacht af van precies datgene waarvoor het in de wereld geroepen is: de wereld verbeteren. Dat zegt socioloog Benjamin Bratton. Wetenschap, filosofie en technologie worden door TED in een Idols-format gegoten; Bratton gaat zelfs zo ver om te beweren dat dat een gegarandeerd recept is voor beschavingsrampen. Ironisch genoeg levert hij zijn interessante betoog nu juist af als TED-talk. Maar zijn verhaal is ook te vinden in The Guardian, voor als je zijn betoog nog eens rustig wilt nalezen. (De video staat onder het artikel.) We need to talk about TED (2.000 woorden, 12 minuten)

Waar de wereld over praat Foreign Policy hield gedurende zes maanden elke naam bij die in het Amerikaanse nieuws genoemd werd. Het resultaat is 3 miljoen namen, met daartussen 42 miljoen verbindingen. In deze geweldige graphic toont Foreign Policy de 25.000 meest voorkomende 'nieuwsmakers' en hun onderlinge verbindingen (zo'n 100.000). In het centrum van het nieuwsuniversum staat president Obama. En Afrika? Dat is een piepklein geel wolkje, aan de linker-rafelrand van het nieuwsuniversum - nauwelijks verbonden met enig ander nieuws. Er werd meer gesproken over acteurs uit de serie Mad Men (de groene wolk midden-onder), dan over Afrikaanse politici. The Global Conversation (zo lang je wil)