Met DNA kan inmiddels vanalles, maar krijg een célmaar eens zover dat ze doet wat je wilt. De biotechnoloog blijft het proberen. En om de zoveel tijd lukt er iets verbijsterends.
Zoals toen een celbioloog een stroomstootje door twee schaapcellen joeg. De ene schaapcel was een eicel zonder DNA in de celkern en de andere een volwassen uiercel mét DNA. Beide cellen fuseerden, embryo ‘6LL3’ ontstond en groeide uit tot kloon ‘Dolly’ – vernoemd naar countryzangeres Dolly Parton.
Meteen explodeerde het concept ‘kloon’ in de publieke verbeelding. De Dolly-doorbraak was als een tweede maanlanding, een nieuwe atoombom. Vergeet schapen, wie is onze grootste menselijke vijand? En daar dan een heel leger klonen van!
Maar wetenschappers sloegen aan op iets anders. Als we uit één volwassen cel een heel nieuw beest kunnen maken – wat is er dan nog meer met cellen te doen? Lees over afgelopen hoogtepunten uit het celonderzoek in onderstaand artikel ‘Hello, again, Dolly’ door The Economist.
Momenteel zijn veel celbiologen druk met dit project: om uit elke cel in je lijf, elke andere soort cel te maken – zelfs geslachtscellen. Het kweken van ei- of zaadcellen uit willekeurige lichaamscellen heet ‘in-vitrogametogenese’ of ivg.
In muizen lukt ivg al. En als straks óók uit elke menselijke cel, ei- of zaadcellen te kweken zijn, is niks aan onze voortplanting nog wat het was. Iedereen kan dan kinderen krijgen met iedereen. Oudere vrouwen, homoparen, kankeroverlevers – bevrucht elkaar of haal wat cellen van je favoriete Hollywoodster van Ebay. En daar dan een heel leger van!