Spring naar inhoud

Kijktip: de documentaire Superfort Europa (VPRO) die voortkwam uit ons internationale onderzoek

Sinds maart vorig jaar werken de VPRO Tegenlicht, De Correspondent en nog twintig Europese journalisten aan een reeks artikelen en uitzendingen in het kader van het project Security for Sale. In dit project vragen we ons af hoe de Europese veiligheidsindustrie eruitziet: wie bepalen wat veiligheid is, hoeveel geld gaat er om in die markt en wat betekent dat voor ons?

Het eerste resultaat van onze internationale samenwerking Security for Sale is aankomende zondag 19 februari te zien op NPO2. Om 21.05 uur zendt VPRO Tegenlicht de documentaire Superfort Europa ​uit.

De documentaire belicht een van de vele facetten van het Europese veiligheidscomplex, namelijk die van de bewaking van de Europese grenzen. Het Brusselse budget voor grensbewaking wordt al jaren opgekrikt. In navolging van de Turkije-deal worden nu ook afspraken gemaakt met Noord-Afrikaanse landen.

In deze spannende aflevering gaat VPRO Tegenlicht naar de Sahara. Want daar wordt ingezet op geld, kennis en technologie in ruil voor het verleggen van de grenzen van Europa.

Kijk je mee?

De Correspondent publiceert op de avond zelf een artikel over de documentaire. Er is ook gelegenheid om erover na te praten.

Dit is de afleveringspagina van Superfort Europa op de website van de VPRO
Uit de documentaire ‘Superfort Europa’.
Adjunct-hoofdredacteur