Deze blogpost toont je precies hoe internet de media verandert

Iedereen weet dat internet het medialandschap heeft veranderd. Maar zelden zag ik zo simpel uitgelegd hoe. Deze elegante analyse had ik bijna gemist, tot de nieuwsbrieven van Correspondent-uitgever Ernst-Jan Pfauth en 3voor12-eindredacteur Niels Aalberts me er deze week mee om de oren sloegen.

Ik heb het over The Great Unbundling, een blogpost van tech-analyst Ben Thompson. In acht tekeningen toont Thompson de impact van internet op kranten, (kabel)tv en muziek.

Vroeger werkten alle media ruwweg hetzelfde. Distributie was duur, maar wie genoeg geld had kon veel verdienen. Kranten en tv deden dit door inhoud te combineren met advertenties. Consumenten betaalden voor journalistiek en tv-programma’s. Adverteerders betaalden om consumenten te bereiken.

Online verhuizen consumenten naar Facebook en Google, en adverteerders verhuizen mee. De enige tak van de media die er nu goed voorstaat is de muziekindustrie.

Want haar verdienmodel draait niet om het combineren van content en advertenties, maar van nieuw en oud. De kracht van platenlabels en muziekuitgeverijen ligt niet in nieuwe hits, maar in de rechten op decennia aan populaire muziek. Streamingdiensten als Spotify hebben miljoenen liedjes bij de gratie van deze partijen.

In het grote plaatje blijven labels en uitgevers dus belangrijk. Toch creëert internet ook in muziek één grote verschuiving: distributie is niet schaars meer, het is nagenoeg gratis. Het enige schaarse product is nu aandacht, wie heeft de prominentste etalage? Daarover ga ik dit jaar vaak schrijven.

Lees de blogpost The Great Unbundling hier