Verschillende kranten melden vandaag dat Shell ‘het roer omgooit.’ Dat klopt niet

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers gisteren heeft Ben van Beurden, de hoogste baas van Shell, opnieuw gezegd dat zijn bedrijf ‘een waardevol portfolio’ wil opbouwen in duurzame energie. Verschillende kranten presenteerden dat als een toezegging dat Shell méér gaat investeren. Maar Van Beurden noemde geen nieuwe cijfers en het budget van Shells klimaatvriendelijke divisie werd niet verhoogd.

Mogelijk komt dat nog. Vooralsnog zijn de berichten die vandaag in verschillende kranten verschijnen – dat Shell ‘het roer om gooit’ en ‘nu toch ineens op duurzaamheid’ inzet – feitelijk onjuist.

Het roer omgooien zou betekenen: stoppen met het zoeken van nieuwe olie- en gasbronnen en een plan aankondigen om de activiteiten in lijn te brengen met de doelen van het klimaatverdrag van Parijs.

Dat heeft Shell nog altijd niet gedaan en niets wijst erop dat het dat in de nabije toekomst zal doen. Om een positie van belang op te bouwen in de duurzame energiemarkt, zou Shell twintig keer zoveel moeten investeren als het nu doet.

Gisteren publiceerde ik een verhaal over Shells investeringen in klimaatvriendelijke technologie en schone energie. Die liggen al jaren op een ongeveer gelijk niveau: rond de 1 procent van de totale investeringen.

De jaarcijfers die Shell gisteren bekend maakte, stelden analisten zwaar teleur. De drie belangrijkste business units haalden de doelen die het bedrijf zelf had gesteld niet.

Mijn verhaal van gisteren: ‘De pr-praatjes van Shell zijn een stuk groener dan de investeringen’
Screenshot uit Blendle met de verhalen uit het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, De Limburger en Tubantia
Screenshot uit Blendle met de verhalen uit het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, De Limburger en Tubantia
‘Shell zet in op duurzaamheid,’ meldde het AD (Blendle-link) ‘Roer Shell om na verdampen oliewinst,’ kopte Dagblad van het Noorden (Blendle-link) Bloomberg schreef over de tegenvallende jaarcijfers Ook NRC schreef over de winststijging die lager uitviel dan verwacht Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Klimaat & Energie
Jelmer Mommers