Spring naar inhoud

Kijktip: de uitzending Staat van Paraatheid volgens Israël (VPRO) die voortkwam uit ons internationale onderzoek

Na iedere aanslag in Europa rijst de vraag: wat kan Europa doen om terroristische aanslagen te stoppen?

Voor het antwoord kijken beleidsmakers vooral naar Israël.

Israël is van oudsher dé veiligheidsstaat en geldt als de uitvinder van wat ‘etnisch profileren’ is gaan heten. En het Israëlisch bedrijfsleven beleeft na de recente terreuraanslagen in Europa gouden tijden door de export van hun veiligheidsexpertise en -technologie.

Europa importeert hiermee ook een andere blik op de wereld. Want hoe is het om in een samenleving te wonen waar mensen elkaar continu in de gaten houden?

Met onderzoeker William de Bruijn van VPRO Tegenlicht en de Israëlische filmmaakster Nirit Peled presenteert De Correspondent de documentaire Staat van Paraatheid volgens Israël. De Tegenlicht-aflevering is zondag 5 maart te zien op NPO2 om 21.05 uur.

Voor deze aflevering reist Peled naar haar thuisland en spreekt ze met industrievertegenwoordigers die alles op alles zetten om hun land perfect controleerbaar te maken. Maar kan dat eigenlijk wel? En is dat een model dat gewenst is in Europa?

De Correspondent publiceert op de avond zelf een artikel over de documentaire. Er is ook gelegenheid om na te praten tijdens de Tegenlicht Meet Up op woensdag 8 maart.

De aflevering en het bijbehorende artikel zijn onderdeel van Security for Sale, een internationaal onderzoeksproject over de Europese veiligheidsindustrie onder leiding van De Correspondent. Voor dit project werkten wij samen met meer dan twintig Europese journalisten. Het consortium kreeg een werkbeurs van Journalismfund.eu.

Lees hier meer over Security for Sale Lees hier meer over Staat van Paraatheid volgens Israël En lees hier meer over de Meet Up
Een still uit de documentaire Staat van paraatheid volgens Israël
Adjunct-hoofdredacteur