Lees dit geweldige stuk over een nieuwe vorm van belangenverstrengeling
Hoe verkoop je onmogelijk dure geneesmiddelen als je niet overtuigend duidelijk kunt maken waarom ze de prijs waard zijn?
Min of meer wat je als farmaceut doet als je de medische beroepsgroep niet helemaal kunt overtuigen van de meerwaarde van een nieuw middel. Of wat je doet als wetgeving je in de weg zit.
Zoals Fightclub: je praat er niet over. Niet openlijk tenminste. En al helemaal niet namens jezelf.
Je huurt iemand in die onafhankelijk overkomt. En die laat je jouw boodschap, liefst in een verwetenschappelijkt jasje, op belangrijke plaatsen verkondigen.
Corruptie noemt de één het. Zonder experts geen geneesmiddelen, verweert de industrie zich meestal. En experts, die helpen je niet als je ze in plakjes cervelaatworst betaalt.
Een nieuw hoofdstuk in dit oeroude verhaal over belangenverstrengeling publiceerde ProPublica vorige week. Na de inlijving van de medische beroepsgroep en de overheidsconsultants volgt nu ook het academische gebied van de health economics, schrijft dit beroemde Amerikaanse onderzoekscollectief.
Ofwel: de gezondheidseconoom. Zeg maar de expert die berekent wat een kwalitatief gewonnen levensjaar mag kosten. Zeg maar diegene die de opbrengsten van een medische ingreep afzet tegen wat het daadwerkelijk oplevert. Zeg maar een ambtenarenjob bij uitstek.
Die is ontzettend aanlokkelijk geworden voor een geneesmiddelenbedrijf. Ga maar na: als je kunt aantonen dat een weliswaar duur middel enorm veel oplevert, is de bereidheid om meer te betalen ook groter.
Het artikel van ProPublica richt zich op het bedrijfje met de illustere naam Precision Health Economics, in Nederland hoor ik in de wandelgangen iets vergelijkbaars: gezondheidseconomen en wiskundigen die worden ingehuurd om uit te zoeken ‘wat de markt aankan’ en het onderhandeldossier van de sponsor schrijven dat wordt ingeleverd bij de vergoedingsautoriteit.
Of dit fraude in de hand werkt is nog onbewezen, het stuk van ProPublica laat alvast zien dat voorzichtigheid geboden is. Want bijna niemand spreekt dit econometristentaaltje, dus veel toezicht is er niet.
Lees hier het onderzoek van ProPublica Ook deze Nederlandse oncoloog merkt het verschijnsel van commercieel gefinancierde gezondheidseconomie op.